İnsan sağlığına fayda sunan birçok bitki ve baharat bulunuyor. Peki, adeta doğanın bir mucizesi olan moringanın faydalarını biliyor musunuz?

Günde yalnızca bir fincan moringa çayı tüketmek bile birçok hastalığa deva oluyor. Toz ya da çay olarak tüketilen bu şifalı bitki binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılıyor. Faydaları saymakla bitmeyen ve birçok insanın yeni yeni tanıdığı moringa hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik!

Moringa Bitkisi Nedir?

Moringa bitkisi tropik ve subtropik bölgelerde yetişen, çok yönlü kullanıma sahip bir bitki türü. Bilimsel adı Moringa oleifera olan bu bitki Afrika, Asya ve Güney Amerika’da yaygın olarak bulunuyor. Moringa bitkisi yapraklarından köklerine kadar pek çok kısmıyla insan sağlığına hizmet ediyor.

Moringa Cayi 4

Moringa Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Moringa bitkisinin faydaları saymakla bitmiyor. Öyle ki 100 gram Moringa yaprağında portakalın 12 katı kadar C vitamini, sütün 17 katı kadar kalsiyum bulunuyor.

Moringa Cayi 2

Moringa bitkisinin faydaları aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Moringa yaprakları A, C ve K vitaminlerinin yanında demir, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller bakımından oldukça zengin. Yüksek besleyiciliğe sahip olan moringa bitkisi vücuda temel besin maddelerini sağlıyor. Ayrıca içerdiği A vitamini sayesinde görme yetisini iyileştiriyor.
  • Moringa bitkisi içeriğinde flavonoid ve polifenol başta olmak üzere birçok antioksidan barındırıyor. Bu antioksidanlar sayesinde vücut serbest radikallerle savaşıyor ve yaşlanmayı geciktiriyor.
  • Moringa bitkisinde bulunan antioksidanlar aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırıyor.
  • Moringa yapraklarının kan şekerini düzenleme özelliği bulunuyor. Bu özelliği sayesinde diyabet beslenmesinde sıklıkla kullanılıyor.
  • Moringa bitkisi kolesterol seviyesini düşüren bileşenler içeriyor. Böylece potansiyel kalp hastalıkları riskini azaltıyor.
  • Moringanın içerdiği yüksek kalsiyum ve diğer mineraller kemik sağlığını destekliyor.
  • Moringa bitkisi antiseptik özelliklere de sahip. Virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonların hızlıca temizlenmesi için moringa çayı öneriliyor.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sürecini destekleyerek bağırsak sorunlarını hafifletiyor.

Not: Moringa bitkisinin insan sağlığına birçok faydası bulunsa da tüketim dozunu aşmamak gerekiyor. Uzmanlar günde 1-2 fincandan fazla moringa çayı tüketilmemesini öneriyor

Moringa Cayi 3 

Kaynak: Özkan Çelik