Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yeni haftaya girerken altın, dolar, petrol ve borsa üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Yatırımcılara kritik tavsiyelerde bulunan Memiş, özellikle gram altın için endişe verici senaryoları gündeme taşıdı.

İlk olarak borsa tarafını değerlendiren Memiş, Borsa İstanbul'un haftayı 8828 puandan tamamladığını ve hafif bir değer kaybı yaşandığını belirtti. Memiş, 8400-9400 aralığını takip etmeleri gerektiğini ve özellikle TL bazlı işlemlerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Kaldıraçlı işlemlerden kaçınılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Doların seyrine ilişkin tahminlerde bulunan Memiş, döviz kurlarının genel olarak yükseliş trendinde olduğunu ifade etti. Türkiye'nin ekonomi yönetimi ile piyasa arasındaki zıtlaşmanın sertleştiğini belirten Memiş, bu durumun dolar ve euro gibi döviz kurlarında artışı tetikleyebileceğini öne sürdü.

Altın fiyatlarına yönelik tahminlerini paylaşan Memiş, önümüzdeki hafta için geri çekilmelerin beklendiğini dile getirdi. Gram altının fiziki olarak bulunabilirliğinde yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Memiş, gelecekte altın piyasasında ciddi kısıtlamalar yaşanabileceği uyarısında bulundu. Altının fiyatının yüksek maliyetli olacağını ve çeşitliliğin azalacağını belirten Memiş, Türkiye'de altın kullanımıyla ilgili yeni bir dönemin başladığını ifade etti.

Memiş sözlerini şöyle sürdürdü:

Gram altın tarafında bu hafta sorunumuz Darphane'nin arz tarafındaki problemleriydi. Çeyrek altın ve cumhuriyet altınında işçilikler vardı. Yine aynı. Gram altın tarafında da işçilikler koyuldu, 1 gram altın piyasada yok. Günün birinde fiziki altından uzaklaştırılan toplum göreceksiniz uyarılarım vardı. 2 yıl geçti, tarih beni haklı çıkardı. Hani'ciler hala fiyat çok yüksek, fiyat ne olur diyor. Akıllı insan da ben altını bulayım da fiyat nasılsa değerini bulacak diyor.

Bakanlık geçen yıl 0.25 ve 0.50 gramın işçiliklerini yasakladı. Şimdi de işçilikten kaynaklı altın yok piyasada. Ulaşamıyorsun. Var ama işçilikli. Öyle böyle değil. Gün gelecek paran olacak altın alacaksın ama çeşidi çok az olacak. Yüksek maliyetli olacak. Türkiye'de bir devir kapandı. Düğünlerde altın devrine geçmiş olsun. Artık kapandı. Hediyelik altın devri kapandı. Tabii ki gelinlere 3-5 göstermelik takılacak. 22 ayar değil de 14, 14 ayar değil de 8 ayar olur. Göstermelik takılır ama fiziki altın sahibi olan son nesil olduğumuzu tekrar anımsatmak isterim. Bundan sonra bizim torunlarımız altını ancak müzelerde görecekler. Görecekler, dokunamayacaklar."

Kaynak: Haber Merkezi