Manisa Valiliği tarafından Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlçe Kaymakamlıklarına gönderilen genelgede ilk olarak, “Resmi İlanlar, Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair 195 Sayılı Kanunun 29 uncu maddesinde; ‘Kanun, Cumhurbaşkanı Kararı ve Yönetmeliklerle yayınlanması mecburi olan (veya genel ve katma bütçeli dairelerle, İl Özel İdareleri, Belediyeler, İktisadi Devlet Teşekkülleri ve sermayesinin yarısından fazlası Kamu Hukuku Tüzel Kişilerine ait bulunan teşekküllerin verdikleri, reklam mahiyetini taşımayan ilanlar resmi ilan sayılır’ denilmektedir. Ayrıca, aynı Kanunun 31 inci maddesinde; ‘Resmi ilanlar, Basın İlan Kurumunun şubesi bulunan yerlerin Belediye hudutları içinde bu şubeler aracılığı ile yayınlatılır’ hükmü amirdir.” hatırlatması yapıldı.

Valilik genelgesinde, İlimiz genelinde “Doğrudan Temin” usulünün, genel bir ihale yöntemi olarak algılanmaması, doğrudan temin hükümlerinden faydalanmak için yapılacak ya da alınacak mal ve hizmetlerin bölünmemesi, Kamu İhale Kanununda belirtilen özel koşullar dışına çıkılmaması, istenilen rekabet ortamının oluşturularak, kamu menfaatinin en üst seviyede sağlanması, ihalenin ilanına ilişkin hükümlerin yerine getirilerek olası iptallerin önüne geçilmesi için Basın İlan Kurumu aracılığıyla süreli yayınlarda ilgili mevzuatlara göre neşrinin gerçekleştirilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

Manisa Valiliği bu genelgeyle 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun, “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesi ile “İdarelerce uyulması Gereken Diğer Kurallar” başlıklı 62’nci maddesine de atıfta bulunarak kamu kurum ve kuruluşlarının ihaleler de uyulması gereken kuralları hatırlatarak, konunun önemini vurguladı.

Basın İlan Kurumu Manisa Şube Müdürü Yusuf Kahraman “Manisa Valiliği’nin yayınlamış olduğu genelge ile resmi ilanlar mevzuatlara ve kanunlara uygun şekilde yayınlatılarak kamu kaynakları daha verimli kullanılacak ve gazetelerimizin gelir kaybının önüne geçilecektir. Genelgenin çıkarılması hususunda Manisa Valimiz Sayın Ahmet Deniz’e göstermiş olduğu hassasiyet için çok teşekkür ederim. Bu vesile ile tüm gazetecilerimizin basın bayramını kutlarım.” dedi.

Editör: TE Bilişim