Genişletilmiş Temsilciler Meclisi Toplantısı için Manisa’ya gelen Türk Metal Sen Genel Başkanı Pevrul Kavlak, önemli açıklamalar yaptı. 2021-2023 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine değinen Kavlak, hem hükümetin hem de işverenin artık işçiye borcunun olduğuna dikkat çekti. Kavlak, “Biz üzerimize düşeni yaptık. Şimdi sıra sizde. Bize borcunuz var. İşverenlerin, çarkları dönenlerin işçilere borcu var. Bu ülkeyi yönetenlerin bize borcu var. Artık hesap zamanı yaklaşıyor.” dedi.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Manisa’da Genişletilmiş Temsilciler Meclisi Toplantısı’na katılarak sendikalı işçilerle bir araya geldi.  Toplantıda konuşan Türk Metal-Sen Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 2021-2023 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri öncesi hem hükümete hem de işverene seslendi.

“İŞÇİLER SENDİKASIZ ÇALIŞTIRILIYOR”

Kavlak yaptığı konuşmada, Türkiye’de bir çok işverenin işçiyi köle gibi gördüğünü ve sendikasız olarak çalıştırmaya devam ettiğini savundu. Türk Metal Sen olarak örgütlenme mücadelesini yaşam biçimi haline getirdiklerini vurgulayan Kavlaki şöyle devam etti:

“Yalnızca pandemi döneminde herkes faaliyetlerine ara vermişken biz hiç durmadık. 64 ayrı işyerinde 24 bin arkadaşımızı ailemize kattık. Sosyal mesafeye uyduk ama mücadele ile aramıza mesafe koymadık. Ancak bu iş kolay değil. Bu ülkede bazı işverenler çalışma yaşamında dikensiz gül bahçesi istiyor. Sendikasız bir endüstriyel iş düzeni istiyor. İstiyorlar ki işçiler boğaz tokluğuna çalışsın. Yahu insaf edin insaf. 40 yıldır ucuz işçi cennetine çevirdiğiniz bu ülkede bu insanları sömürdükleri yetmedi mi. Köle gibi çalıştırdığınız yetmedi mi. Onların sırtından kazandığınız yetmedi mi. Evet, sizin için yetmemiş olabilir. Ama sendikalı oldukları için işten attıklarınızın, üç kuruşa köle gibi çalıştırdıklarınızın, bir dilim ekmeğe muhtaç ettiklerinizin, iş cinayetlerine kurban verdiklerinizin, ezdiklerinizin, hor gördüklerinizin canlarına yetti. Bu ülkede sendikalaşmak demek, imkansızı başarmak demektir. Çünkü o gözleri doymayanlar, işçisine üç kuruşu çok görenler, kul hakkı yiyenler, sadece sendikaya üye oldukları için, onlarca, yüzlerce emekçiyi kapının önüne koyuyorlar. Buradan, o işverenlere sesleniyorum. O işten attığınız, ekmeğiyle oynadığınız, açlığa mahkum ettiğiniz insanların iki eli sizin yakanızdadır. Sendikalaşan işçileri Kod 29’la işten atan patronları unutmayacağız.”

“BİZ ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPTIK, SIRA SİZDE”

Türk Metal ile MESS arasındaki başlayan toplu sözleşme görüşmelerine de değinen Kavlak, sendikalı işçilerin bu zamana kadar üzerine düşen görevi yerine getirdiğini bundan sondaki görevin işverenlerde olduğunu ifade etti. Türk Metal Sen’in sözleşme yılının ilk altı ayı için yüzde 29,57, ikinci altı ayı için enflasyon oranında zam talep ettiklerini tekrar hatırlatan Kavlak sözlerine şöyle devam etti: “Biz üzerimize düşeni yaptık. Şimdi sıra sizde. Bize borcunuz var. İşverenlerin, çarkları dönenlerin işçilere borcu var. Bu ülkeyi yönetenlerin bize borcu var. Bu böyle kuru kuruya bir teşekkürler geçiştirecek bir borç değildir. Büyük bir borçtur. Az kaldı. O günler geliyor. Bu borç çok yakında hak ettiğiniz biçimde tahsil edilecek. Artık hesap zamanı yaklaşıyor. Maskesiz, mesafesiz, avuçlarımızda biriken alacaklarımızla, alnımızın akıyla payımızı almanın zamanı yaklaşıyor. 2021-2023 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmemizin hem ülkemize, hem de işçi sınıfına hayırlı olmasını diliyorum.”

Editör: TE Bilişim