Özkan mesajında “Hocalı, tam yirmi yedi yıl önce, 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece yaşanan çok vahşi bir hadisedir. İnsan Hakları İzleme Komitesine göre ise 20'nci yüzyılda yaşanan en büyük katliamdır.

Tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen katliam belgelerle, görüntülerle ve en önemlisi katliamı yapanların itirafları ile ortadayken çeyrek asrı geçmesine rağmen dünya üç maymunu oynamaya devam ediyor.

Azerbaycan için Hocalı şehri, stratejik açıdan son derece önemli askerî bir hedefti ve bölgedeki tek havaalanına sahipti. Bu sebeple 1990 yılının ilk aylarından itibaren Ermeniler tarafından bölgedeki Azerbaycanlılar sürekli saldırıya uğramaya başladı. 25 Şubatı 26 Şubata bağlayan gece Hocalı'ya ulaşan Ermeni kuvvetleri maalesef 613'ü kesin olmak üzere yaklaşık 1.300 civarında Azerbaycan Türk’ün katletti. Hocalı ’da katledilenler sadece Azerbaycan Türk'ü de değildi. Ahıska Türkleri ve diğer Müslüman unsurlar da katledildi, tamamen yok edilmeye çalışıldı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesi ile Hocalı katliamı, tüm insanlığın dersler çıkartması, yaşanan trajediye ilişkin bir vicdan muhasebesi yapması gereken önemli bir olaydır.

Tam yirmi yedi yıldır Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si esir konumunda. Tam 1 milyonun üzerinde Azerbaycanlı kaçkın veya göçkün şeklinde Azerbaycan'ın değişik şehirlerinde yaşamak durumunda bırakılmıştır.

Sorunu çözmesi için AGİT'e bağlı Minsk Grubu kurulmuştur. Minsk Grubunun asıl çözmesi gereken problem Dağlık Karabağ ve Hocalı'nın da içinde bulunduğu şehirlerle ilgili yaşanan problemler olmasına rağmen olayı dünyaya unutturmaya çalışmaktadır.

Güney Kafkasya'da bir barış ortamının, ikliminin doğması için de Dağlık Karabağ'ın mutlaka özgürlüğüne kavuşması gerekiyor.

Haydar Aliyev'in “Tek Millet, İki Devlet” sözünü unutmamalı, Hocalı katliamını ayrıntıları ile yeni nesillere aktarmak asli görevimiz olmalıdır.

Daima mazlumun ve mağdurun yanında olan bir ülkenin temsilcisi olarak da Hocalı'da hayatını kaybeden kan ve din kardeşlerimizin, soydaşlarımızın makamının cennet olmasını diliyor, onlara Fatihalar gönderiyoruz.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim