Haber: AHMET ÜNSAL

Binlerce esnafın kayıtlı olduğu Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Birliği genel kurulu Anemon Otel’de gerçekleşti. Genel kurula Manisa Vali Yardımcısı Abdullah Yılmaz, AK Parti Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Ticaret İl Müdürü Muharrem Özel, CHP Yunusemre ilçe Başkanı Yalçın Arcak, Kızılay Derneği Başkanı Atilla Efendioğlu katıldı.

Genel Kurulda Ak Parti Manisa Milletvekili Semra Kıvırcık kongrede yaptığı “Ülkemiz diğer dünya ülkeleri gibi zor süreçten geçiyor olmasına karşın vatandaşını ve esnafını rahatlatan tedbirleri her daim hayata geçirmiştir.” dedi.

AK Parti Milletvekili Kıvırcıktan sonra konuşan CHP Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu ise “Hiç unutmuyorum 4 yıl öncede buradaki kongreye katıldığımda esnafın başkanı Geriter dağ gibi sorunlardan söz etti. Ancak bugün gelinen noktada bırakın o an gündeme getiren sorunların çözülmesini onların üzerine binlercesi yüklendi. Esnafın çözümü çözülemeyecek bir sorun değil önemli olan o sorunları çözebilecek siyasi güçlü irade gerekir. Bugün için o güçlü siyasi iradeyi göremiyoruz. Esnafın çözümünde olması gereken tek yol var oda acilen Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır”

 “ESNAF VE SANATKÂR GÜLERSE TÜRKİYE GÜLER GÜNLERİNİ ÖZLÜYORUZ”

MESOB Başkanı Hasan Geriter genel kurula katılan herkese teşekkür etti, hayatını kaybeden esnafları andı. Geriter, “Bugün ne güzel bir tesadüf ki; iki güzel günü bir arada yaşıyoruz. Teşkilatımızın bayramı olan genel kurulumuzla birlikte, değeri biçilemeyen, başımızın tacı, dünyanın en güzel ve en özel varlıkları, annelerimizin günü bugün. Biz esnaf ve sanatkârlar; Meslek Ahlakı dendiğinde ilk akla gelen Ahi Evran-ı Veli’nin torunlarıyız. Ülke ekonomisinin belkemiğini oluşturuyoruz. Biz esnaf ve sanatkârlar; halk ile devlet, üretici ile tüketici, emek ile sermaye arasında barışık bir iş ortamı yaratıyoruz. Biz esnaf ve sanatkârlar; emekle güzelleşen hayatları, ekonominin temel taşlarını gelenekten geleceğe taşıyoruz. Biz esnaf ve sanatkârlar; hayatı her gün azimle, ellerimiz, aklımız ve yüreğimizle kuruyoruz. Esnaf ve sanatkâr için, halka hizmet demek, Hakka hizmet demektir. Sağlıklı, özgün ve rengârenk mahalleler, yerel ekonomiler bizimle var. Esnaf ve Sanatkâr; Türkiye’nin gururla dolu geçmişi, aydınlık geleceğidir. Hayata dokunduğumuz her anda, emeğiyle, alın teriyle, lokmamızı lezzetlendiren esnafın hakkı vardır. Bu güzide teşkilatın yöneticileri olarak bizlerin tüm çabası; ödenmez haklarını ödeyebilmek için, esnaf ve sanatkârımızın yüzünün gülmesi için. Çünkü slogan haline getirdiğimiz gibi: esnaf ve sanatkâr gülerse Türkiye güler” dedi.

“ESNAF ELEKTRİK-AKARYAKIT ZAMLARINA BIRAKIN YETİŞMEYİ KAPISINA BORÇLA KİLİT VURUYOR”

Çözüm bekleyen sorunlardan bahseden Geriter, “Vergisini ve borçlarını düzenli ödeyen esnaf ve sanatkârlar için indirimler sağlanmasını ve teşvike dayalı Kanunlar çıkarılmasını bekliyoruz. Esnafa devlet tarafından verilen kredi destelerinin “kara liste” bahanesiyle engellenmemesi gerekir. Bir an önce etkin sicil affı çıkarılmalı ve esnaf bankaların keyfine bırakılmamalı. Mutlaka bankaların yeni çıkarılacak olan sicil affına uymaları sağlanmalı. Esnafımızın artık ticari hayatta haksızlıklara karşı ayakta duracak hali kalmadı. Bir dükkân ve on binlerce şubede, onlarca esnafın işini yapan zincir marketlerin açılış-kapanış saatlerine ve sattıkları ürünlere kural getirilmeli. 2 milyonu aşkın esnafımız, taslak halinde mecliste bekleyen Perakende Yasasını bekliyor. Ekmeği bakkal ve fırıncı, kırtasiye ürünlerini kırtasiyeci, sebze meyveyi manav, eti-tavuğu kasap, hediyelik eşyayı zücaciyeci esnafı satmalı. Zincir marketin içerisinde lokanta, fırın, pastane gibi yerler de mevcut. Bu yerler bir fırıncı esnafı ya da lokantacı esnafı gibi denetimlerden geçmiyor, belirlenen belgeleri almıyor, ayrı bir işletme gibi çalışmıyor.  Bu haksız rekabet ortamını tetikleyen durumların son bulması için yasa bir an önce çıkmalı ve bu adaletsizlik esnaf açısından son bulmalı. Temel gıda ürünlerinde yapılan KDV indiriminin etkili olması için öncelikle bu ürünlerin maliyetleri düşürülmeli.  Meyve, sebze, balık ya da peynir, yağ gibi diğer gıda ürünleri işlendikten, üretildikten veya tarladan çıktıktan sonra işçilik, ambalajlama, işletme giderleri, komisyoncular, nakliye, KDV derken esnafın tezgâhına en az 3-5 kat artmış olarak geliyor. Elektrik, doğalgaz, akaryakıtta meydana gelen zamlar önce çiftçiye, üreticiye, sonra esnafa, esnaftan da halka olumsuz yansıyor. Esnaf elektrik-akaryakıt zamlarına bırakın yetişmeyi kapısına borçla kilit vuruyor. Gelişmiş ülkelerin en temel özelliklerinden biri tüketici haklarını korumaktır. Tüketicinin ve onunla birlikte esnafın kazancını olumsuz etkileyen gıda fiyatlarının düşmesi için özellikle akaryakıt başta olmak üzere maliyetler düşürülmeli. Çünkü en çok akaryakıt fiyatları, köprü ve yol geçiş ücretleri taşıma maliyetini artırıyor. Girdi maliyetleri ne kadar düşerse tezgâhlar o kadar rahatlar.” diye konuştu.

İŞTE GERİTER’İ 36 YILA TAŞIYACAK YÖNETİM KURULU

Tam 32 yıldır Manisa esnafın tepesinde başkanlığı yürüten Hasan Geriter, tek liste ile girdiği seçimde 686 üyenin oylarıyla 4 yıllığına göreve gelen yönetim kurulu şu isimlerden oluştu; Mehmet Akgül, Faruk Ulaş, Mustafa Kemal Alacalı, Ergün Çolak, Tahin Memişler, Yaşar Çataldere, Mehmet Çetin, İrfan Aksu yer aldı. Birlik Denetim Kurulu’nda Necati Gürkıvrak, Aytekin Şadan, Zafer Kara, Saffet Taşkıncan, Hakan Yerli, Disiplin Kurulu’nda ise Mehmet Ali Mezarcı, Sami Ekerbiçer, Ümit Marhan, Arif Bilek, Erkan Pamuk.

Editör: TE Bilişim