30. Vergi Haftası kutlanıyor. Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.  Atatürk anıtı önünde gerçekleştirilen çelenk sunma törenine Manisa Vergi Dairesi Başkanı Ramazan Yaşar, Manisa Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanı Funda Solak, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Çelenk sunma töreniyle başlayan programda daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Manisa Vergi Dairesi Başkanı Ramazan Yaşar, verginin öneminden bahsetti. Yaşar, “En önemli vatandaşlık ödevlerinden biri olan verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü ödeme alışkanlığının arttırılması amacıyla her yıl şubat ayının son haftasını vergi haftası olarak kutlamaktayız. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ‘Ulu Önderimiz Atatürk diyor ki; ”Vatandaşa hazineye karşı olan mükellefiyetinin, en mühim vazife olduğunu anlatmak için yorulmamak lazımdır."  Evet, bu güzel sözden yola çıkarak bizler geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Atatürk'ün ifade ettiği şekilde verginin ne kadar önemli bir yükümlülük olduğunu, vergi ödemeden iyi bir vatandaş olunamayacağını azimle anlatmaya devam edeceğiz.  Vergi devletin kamu harcamalarını karşılamak üzere kanun yolu ile zora dayalı ve karşılıksız olarak aldığı parasal değerler olarak tanımlanmaktadır. Bu ödev anayasamızın 73. maddesinde de "Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür." şeklinde güvence altına alınmıştır” dedi.

Verginin anayasal bir yükümlülük olduğuna vurgu yapan Yaşar, “Ancak aynı topraklar üzerinde yaşayan, aynı havayı soluyan, aynı kültürü paylaşan vatandaşlar olarak bizler verginin, anayasal bir zorunluluktan çok, yüksek bir vergi bilinci ve ahlaki ile iyi bir vatandaş olmanın gereği olduğunu çok iyi anlamamız gerekmektedir. Çünkü vergi bilinci yüksek toplumlarda vatandaşlar, verginin kendilerine nasıl döneceğini nerelere harcandığını bilirler ve sonucunda bu yükümlülüğü istekle yerine getirirler. Bu durumda bizlerinde çalışmalarımızın ana hedefi olan vergiye gönüllü uyum kendiliğinden gelişmiş olur. Vergi bilinci ve ahlakı yüksek olan toplumlarda idarenin de iş yükü azalır, vergi toplama maliyetleri azalır ve daha etkin, verimli bir idare ortaya çıkar.  Vergiler sadece bugünün kamusal ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda geleceğin teminatı olan gençlerimizin de iyi bir eğitim almasını, ileride de barış ve huzur dolu müreffeh bir ülkede yaşamalarını sağlayacaktır. Bu durum da bizlere vergi bilinci ve ahlakı yüksek bireylerin yetişmesi adına vergi haftalarının önemini bir kez daha göstermektedir.  Vergi idaresi olarak bizler mükelleflerimize ödevlerini yerine getirirken yüksek kalitede hizmet sunma gayreti içerisindeyiz. Mükelleflerimizin vergiye gönüllü uyumu arttıran ve vergisel yükümlülüklerini kolayca yerine getirmelerini sağlayacak çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz. Bu bağlamda son yıllarda Gelir İdaresi Başkanlığı olarak gerek hizmetlerin sunumunda gerekse de denetim alanında birçok teknolojik yenilikler ve değişiklikler hizmete alınmıştır. Beyannamelerin ve bildirimlerin elektronik ortamda alınması ile başlayan bu süreç daha sonrasında E-Fatura, E-Defter, Hazır Beyan Sistemleri ve en son Defter Beyan Sistemi ile vergide dijital dönüşüme evrilmiştir” diye konuştu.

Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca sürekli yenilenen İnteraktif VD file mükelleflerimiz birçok vergisel işlemini vergi dairesine uğramadan internet ortamında gerçekleştirebilmektedirler.  İnteraktif VD ile vergiye gönüllü uyumun teşvik edilmesi, maliyetlerin azalmasının yanı sıra elektronik ortamda sunulan hizmetlerin yer ve zaman koşulu aranmaksızın kolay, hızlı ve etkin bir şekilde yapılmasını sağlayan güvenilir ve etkileşimli bir sistem oluşturulmuştur. Vergi haftası boyunca verginin öneminin vatandaşlarımıza ve öğrencilerimize anlatılması adına her yıl olduğu gibi okullarda konferanslar verilmesi, rekortmenlerimizin ziyaret edilmesi, çalışanlarımıza kişisel gelişim seminerleri düzenlenmesi, Kızılay ile işbirliği içerisinde kan bağışı kampanyası yapılması gibi etkinliklerimiz sürecektir.  Bu duygularla kutlamaya başladığımız haftamızın verimli bir şekilde geçmesini dilerken, konuklarımızın, personelimizin vergileri ile ülkemize değer katan tüm mükellef ve vatandaşlarımızın vergi haftasını kutlar, Manisa'mız ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ederim.”

Manisa Vergi Dairesi Başkanı Ramazan Yaşar ve beraberindekiler daha sonra Manisa valisi Ahmet Deniz’i ziyaret etti. Yaşar, yapılacak olan etkinliklerle ilgili Vali Deniz’e bilgi verdi.  Vergi Haftasını kutlayan Vali Deniz, vergi vermenin en önemli görevlerden biri olduğunu kaydetti. Vali Deniz, “Kazanç sahibi olan vatandaşlarımızın, mükelleflerimizin Manisa’mız o açıdan hem tahakkuk, hem tahsilat açısından Türkiye’deki önemli illerimizden biri. Vergi bilinci oluşmuş. Manisa’da vergi mükelleflerimize teşekkür ediyoruz. Alın teriyle kazanan vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilişim