Manisa Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 63 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında gerçekleştirildi. 65 maddenin görüşülerek karara bağlandığı toplantıda, Yunusemre ve Şehzadeler ilçe merkezleri 1/5000 ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planları ve Plan Açıklama Raporu oylandı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Şehrimiz için önemli bir gelişmeyi daha buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Nisan ayında meclisimize getirdiğimiz ve komisyonlarımızın yoğun bir çalışma içinde olduğu, Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerimizin 1/5000 ölçekli ilave ve revizyon nazım imar planları çalışmalarını hayırlısıyla tamamladık. Şehrimizin 30 yıllık kanayan yarası haline gelmiş olan bu planları, inşallah sizlerin desteğiyle hayata geçirerek, bu soruna neşter vuracağız ve şehrimizin önünü açacağız. Açıkçası, bugün burada tarihi bir gün yaşıyoruz. Meclisimizin alacağı kararların ardından Yunusemre ve Şehzadeler ilçe merkezlerimizi kapsayan imar planlarımızın askı süreci başlamış olacak” dedi.

Meclise getirilen ve oylanacak olan planların 1/5000’lik imar planları olduğunu belirten Başkan Ergün, “Askı ve itiraz süresinin ardından 1/1000’lik planlara geçilecek. Onaylamış olduğumuz 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, belediyemizin internet sitesinde de yayınlanacak olup, vatandaşlarımız imar planlarını buradan da inceleyebileceklerdir. Uzun ve meşakkatli bir süreç. Tüm dünyayı etkileyen pandemi koşulları ne yazık ki bizim bu toplantıları ve çalışmaları yapmamızı da sekteye uğrattı. Buna rağmen Büyükşehir Belediyemiz, Yunusemre ve Şehzadeler Belediyelerimiz ile meclis üyesi arkadaşlarımız kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürdü” dedi.

İmar plan çalışmaları sürdürülürken, ilgili kurumların temsilcileriyle toplantılar düzenlendiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Ergün, “Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Mimarlar Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Harita Mühendisleri Odası, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği, Kırsal Turizm Derneği, Türkiye Sulama Kooperatifleri Birliği, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, TEMA İl Temsilciliği, AKUT Manisa Şubesi, Manisa Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Manisa Barosu temsilcileriyle bir araya gelindi. Yapılan toplantılarda çalışmalarımız enine boyuna adını saydığım akademik oda ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişare edildi ve onların da görüşlerine başvuruldu” diye konuştu.

İmar plan çalışmalarının 2. etabında beldeden mahalleye dönen yerleşim yerlerinin düzenlemesinin yapılacağını da ifade eden Başkan Ergün, “Tüm bu sürecin ardından bugün burada imar planlarını meclisimize getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 2. Etap imar planı çalışmalarımız kapsamında ise beldeden mahalleye dönüşen 12 mahallemizin planlarını da hayata geçirip, o planları da inşallah meclisimize getireceğiz. Aşağıçobanisa, Yukarıçobanisa, Hacıhaliller, Hamzabeyli, Karaağaçlı, Yeniköy, Karaoğlanlı, Sancaklıbozköy, Sancaklıiğdecik, Selimşahlar, Üçpınar ve Gülbahçe mahallelerimiz, ikinci etapta çalışma yapılacak olan mahallelerdir. Ben, bu planların hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun diyorum. İnşallah hep birlikte el ele vererek, şehrimizin önünü açacak planları hayata geçireceğiz. Allah yardımcımız olsun” dedi.

Başkan Ergün’ün açıklamalarının ardından Meclis toplantısına geçildi. Meclisin öne çıkan maddesi, imarla ilgili madde oldu.

Konuya ilişkin söz alan CHP’li Yenal Yıldırım, imarın kent merkezini kapsamadığı gerekçesiyle plana yönelik eleştirilerini dile getirdi.

Eleştirilere yanıt veren Başkan Ergün, “Benim derdim vatandaşın mutlu olması. 440 bin insanımız bu planları bekliyor.” dedi.

Daha sonra Manisa büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya söz alarak şöyle konuştu:“Bizim planı yapmaktaki amacımız sıkışan Manisa’ya yeni rezerv alanlar oluşturmak, içerideki yığılmayı kenarlara taşımak. 6-7 katlı binalara 14-15 kat imar verip yeşil alan sorunlarını çözmeden yürümenin bir anlamı yok. Şu anda tek çözüm bu.”

MUHALEFET DE DESTEK VERDİ

İYİ Partili Gökhan Köse de “Millet çarşısı adıyla anılan kısma şerh düşüyoruz. Geri kalan planı onaylıyoruz. Aytaç Bey’in bahsettiği gibi şehrin çeperlere yayılmasından yanayız. O yüzden planı uygun görüyoruz.” derken, CHP Grup Başkanvekili Fehmi Gülen ise “Plan Manisa’ya nefes aldıracak. Manisa sıkışmış durumdaydı” şeklinde konuştu.

İYİ Partili Çetin Çavdarlı, “1989 yılından beri yapılmayan imar inşallah bu meclise nasip olacak. Manisa planlaması zor şehirlerden birisi. Ama arkadaşlar çalışmışlar. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. 5 binlik imar planında Millet Çarşısı adıyla anılan yere şerhimiz var. Ticarethaneye uygun olmadığı kanunen ortada. Oranın imar dışında kalmasını talep ediyoruz. Gelecek dönemlerde planın önünü tıkamaması adına planın dışında kalmalı” dedi.

BAŞKAN ÇELİK TEŞEKKÜR ETTİ

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “170 bin kişi adına sizlere teşekkür ediyorum. Birkaç yıldan beri belediye başkanı olarak şahsım ve teknik heyetimizle toplantılar yaptınız. Gelen talepler doğrultusunda halkın büyük çoğunluğunu memnun edecek bir plan ortaya koydunuz. Merkezdeki yapılaşmada ciddi bir değişiklik görünmüyor. Ama geçtiğimiz dönemlerde mimar Sinan mahallesini pilot bölge ilan ederek 2 yıllık bir çalışma yaptık. Çok uğraştık biz çözüm bulmak için. Ama 6 emsal civarında bir yapılaşmanın olmaması sebebiyle, ilçemizin tarihi bir şehir olması sebebiyle kültür varlıkları kurulu kat yüksekliklerine müdahale ediyor. Bu nedenle bir noktaya varamadık. Bu plan boş arsa ya da tarlalara yapılmadı. Gecekondu mahallelerimiz var. Onlar da bir plan bekliyorlardı. Oradaki binlerce vatandaşımızın yüzünü güldürecek bir plan olmuş oldu. Şehrimize nefes aldırmış olacak.” ifadelerini kullandı.

AK Partili Dilşat Ulaş ise madde üzerin şunları söyledi: “Elimizdeki malzeme doğrultusunda en iyisiydi. Muhalefet eleştiriyor ama onlar çözebilecek mi orası muamma. Gönül ister daha detaylı yapmak. Millet çarşısı saplantısını çözemedik muhalefetin. Bölge ihtiyacını karşılayan bir alan. Usul açısından belki sıkıntı olabilir ama burada kamu yararı var. Kamu yararı açısından bu tür uygulamalar olabiliyor. Bizim amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil.

Yine madde üzerine söz alan Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi de “Büyükşehir Belediye başkanımıza, ekibine ve imar komisyonu üyelerimize. Uzun bir süredir beklenen mevzuuydu imar. Damdan düşenin halini damdan düşen anlar. Manisa’nın imarının bir anda değişeceğini sananlar var. Ama bu mümkün değil. 8 yıldır biz de uğraşıyoruz. İş yapmaya çalışıyoruz. Laleli’de bize engel oldular. Bırakın bu şehir düzgün gelişsin diyen yok. Şehrin geleceğine yanlış yapmayın. Bu işler kolay işler değil. Canım çıktı benim, illallah dedim. Yenal bey iyi niyetli ama olacak iş değil. Yeni revizyon açılır. Planı olmayan mahalleler var. Yeni alanlar var plan yok. Bir de eski Manisa’yı katarsak kaos çıkar. Peyderpey olur.” dedi.

SON SÖZ KOMİSYON BAŞKANINDA

Maddeyle ilgili son sözü İmar Komisyonu Başkanı Mehmet Palabıyık aldı. Palabıyık şöyle konuştu: “Geçtiğimiz dönem çok yoğun çalıştık. Üye arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu çalışmada bizlere destek olan belediye başkanlarımıza ayrıca teşekkür ederiz. Yenal bey haklı eleştiride bulundu. Ama merkezde kamuya ait olan alanlarda iyileştirmeler yapıldığını gördük. Ama bu meskun alanlar 4 ve 6 yoğunlukta olduğu için, yoğunluğu artırarak çözemezsiniz. Mevcutta zaten yetersiz. Burası ayrı bir proje olmalı. Şimdiden de çalışmaya başlamamız gerektiğine inanıyorum. Ya örneklerini bulalım ya da biz örneklerini yaratalım. Millet çarşısının olduğu yeri bu planda çözemeyeceksek ne zaman çözeceğiz? Burada iyi düşünülmeli. Onların uyarılarını dikkate aldık. Komisyon mazbatamızda ayrı bir madde yaptık orayı. Sonuç olarak imar Manisa’mıza hayırlı uğurlu olsun.”

OY BİRLİĞİ İLE

Konuşmaların ardından maddenin oylanmasına geçilirken, imarla ilgili madde oy birliği ile meclisten geçti.

İmar konusunun ardından diğer maddeler görüşüldü. Maddeler ilgili komisyonlara sevk edilirken meclis toplantısı maddelerin sona ermesiyle birlikte bitti. Ağustos ayındaki toplantının 10 Ağustos’ta yapılması kararlaştırıldı.

Editör: TE Bilişim