Manisa Büyükşehir Belediyesi ‘Gönüllü itfaiyecilik projesi’ni hayata geçiriyor. Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısında gündeme gelen; oy birliği ile Hukuk, Kent Ekonomisi ve Çevre komisyonlarına havale edilen gönüllü itfaiyeciliğin detaylarını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu ile İtfaiye Dairesi Başkanı Gürhan İnal anlattı. Öztozlu, bu kapsamda Manisalıların gönüllü itfaiyeciliğe başvurmaları davetinde bulundu. Proje kapsamında toplam 72 saat eğitim alacak olan gönüllü itfaiyeciler, özel kimlik kartlarına da sahip olacak. Projedeki en önemli amaçlar ise yangının çıkmasını önlemek, çıkan yangında zararı en aza indirecek şekilde bilinçli bireyler yetiştirmek.

Bugün Avrupa’nın birçok ülkesinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Asya ülkelerinde uygulanan ‘Gönüllü itfaiyecilik’ projesi Manisa’da da hayata geçiyor. Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısında gündeme gelen gönüllü itfaiyeciliğin detaylarını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu ile İtfaiye Dairesi Başkanı Gürhan İnal anlattı.

DÜNYADA GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLİK

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Öztozlu, proje ile ilgili yaklaşık 3-4 aylık bir araştırma yaptıklarını ifade ederek, “Gönüllü itfaiyecilik projesi bizim yaklaşık 3-4 aydır planlarımız arasında olan bir projeydi. Belediye itfaiye yönetmeliği de projenin yapımı için herhangi bir engel teşkil etmiyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde bu proje uygulanıyor. Çok da başarılı bir şekilde uygulanıyor. Örnek vermek gerekirse Almanya’da 70 bin civarında profesyonel itfaiyeci varken gönüllü itfaiyeci sayısı 1 milyon 150 bin civarında. Japonya da 962 bin. ABD’de de 800 bin gönüllü itfaiyeci var. Bizde de gönüllü itfaiyecilik ilk kez uygulanacak.” dedi.

“AMACIMIZ YANGININ ÇIKMAMASINI SAĞLAMAK”

Projenin sağlam bir altyapıya sahip olması için çalıştıklarını ifade eden Öztozlu, uygulamanın sürdürülebilirliğinin önemine dikkat çekti. Öztozlu şöyle devam etti:

“Uygulamaya başlarken altyapıyı sağlam oluşturmanız lazım. Yurtdışındaki, ülkemizdeki uygulamaları araştırdık. Ülkemizde bazı belediyelerde proje başlatılmış ancak belli bir noktadan sonra herhangi bir ilerleme olmamış. Adı kalmış sadece. Manisa’da güçlü bir itfaiye teşkilatımız var. 640 personel, 116 aracımız ve 56 müfrezemizle Manisa için gece gündüz görev baçındayız. Ancak bu projedeki amacımız sadece yangına müdahale etmek değil. Amacımız yangını önleme noktasında bilinçlendirmek. Profesyonel itfaiye teşkilatı olay yerine gelmeden gönüllü itfaiyeci arkadaşlar ilk müdahaleyi yapabilecek donanımda olacaklar. Yani bu illa ki hortum tutup yangın söndürmek anlamı taşımıyor. İtfaiye aracı olay yerine gelmeden önce trafik güvenliğini sağlamak, açık olan doğalgaz vanasını kapatmak, panik halindeki insanları sakinleştirmek gibi küçük görünen ancak büyük önem arz eden konular var. Bütün bunları yapmak da en az yangını söndürmek kadar önemli bir konu. Biz bu konuda insanlarımızı eğitmek amacındayız.”

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Projenin nasıl işleyeceği hakkında da bilgilendirmede bulunan Öztozlu, “Ancak gönüllü itfaiyecilerin işi sadece bunları yapmak olmayacak. İtfaiye teşkilatındaki personelimiz gibi 36 saat teorik, 36 saat de pratik olmak üzere 72 saat eğitimden geçecekler. Eğitimler tamamlandıktan sonra sınava tabi tutulacaklar. Sınavı geçen arkadaşlar bizim itfaiye personelinin kimlik kartları gibi kartları olacak. Gönüllü itfaiyeci kartı olacak. Büyük toplumsal olaylarda, yangınlarda bilfiil müdahale etmek noktasında yeterli donanıma ve ekipmana da sahip olacaklar. Kıyafetlerini ve tesisatlarını sağlayacağız. Öğrenciler, emekli askerler, polisler, muhtarlar, STK’lar bu konuda asıl hedeflerimiz. Ancak bununla sınırlı kalmıyoruz. Gönüllü itfaiyecilik yapmak isteyen herkesi başvuruda bulunmaya davet ediyoruz. Projeyi hayata geçirdiğimizde gerekli protokolleri yapıp gönüllü itfaiyecilerin orman yangınlarına karşı da görev almalarını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.  

“MECLİSTEN OY BİRLİĞİ İLE GEÇECEKTİR”

Gönüllü itfaiyeciliğin detaylarını meclis üyeleriyle de paylaşacaklarını kaydeden Öztozlu, “Gerekli hazırlıklarımızı yapıp konuyu Büyükşehir Meclisi’ne getirdik. Madde oy birliği ile Hukuk, Kent Ekonomisi ve Çevre komisyonlarına gitti. Meclis üyelerimize de gerekli bilgileri vereceğiz. Toplum yararına bir konu olduğu için meclisimizden de oy birliği ile geçeceğine inanıyorum. Sonrasında da duyurularımızı geniş çaplı yapacağız. Projenin Manisa’da sevileceğini ve ilgi göreceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“İSTEYEN NÖBET DE TUTACAK”

Manisa Büyükşehir İtfaiye Dairesi Başkanı Gürhan İnal da proje ile ilgili şunları dile getirdi:

“Gönüllü itfaiyecilerden nöbet tutmak isteyenlere de saat belirleyip nöbet tutmalarını sağlayacağız. Herhangi bir olumsuz durumda bize yardımcı olacaklar. İlerleyen aşmada telefon programlarını da kuracağız. STK’larla da görüşüp onlara da gerekli eğitimleri vereceğiz.  Projeyle ilgili hedeflerimiz büyük. Ancak zamanla bunları gerçekleştireceğiz. Manisa’da 2016 yılından bu yana 410 bin kişiye eğitim verdik. Gönüllü itfaiyeciliğe eğilim fazla. Biz de bunu fırsata çevireceğiz.”

Editör: TE Bilişim