“Sağlıklı Körfez” hedefi doğrultusunda harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gediz Nehri’ni bilimsel verilerle incelemeye aldı. İZSU tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, nehrin İzmir’e giriş noktası Emiralem’den başlayarak körfeze ulaştığı noktaya kadar 7 farklı noktadan düzenli numuneler alınıyor.

Elde edilen veriler aylık raporlar halinde değerlendirilirken, Manisa Büyükşehir Belediyesi de kendi sınırları içindeki ölçümlerle çalışmaya destek veriyor. İki ilin verileri birleştirilerek yıllık kapsamlı bir analiz hazırlanacak.

Bölge Tarımı Tehdit Altında

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu öncülüğünde, İZSU tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Gediz Nehri’nin İzmir’e giriş noktası Emiralem Boğazı’ndan başlayarak İzmir Körfezi’ne ulaştığı noktaya kadar belirlenen 7 farklı noktadan düzenli olarak numuneler alınıyor ve elde edilen veriler aylık raporlar halinde değerlendiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmaya, Gediz Nehri’nin büyük bölümüne ev sahipliği yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi de aylık raporlarıyla destek veriyor. İzmir ve Manisa’dan elde edilen veriler, yıllık bir raporda bir araya getirilerek Gediz’in kaynağından temiz çıkmasına rağmen kirlenmesine neden olan unsurlar, bir yıllık süreçte tespit edilecek. Böylece hem İzmir Körfezi’ni hem de bölge tarımını tehdit eden kirliliğe karşı daha güçlü ve etkili bir mücadele yürütülecek.

Gediz Her Geçtiği İlde Kirleniyor

Yapılan analizlere göre Gediz Nehri, kaynağından temiz çıkmasına rağmen geçtiği iller boyunca kirleniyor. Özellikle sanayi atıkları, tarımsal gübreler ve hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklanan atıklar nehirdeki kirliliği artırıyor.

Prof. Kurucu, Gediz Nehri’nin Kütahya Murat Dağı’ndan doğup Uşak ve Manisa’dan geçerek İzmir Körfezi’ne ulaştığında kirlenmiş olduğunu belirtti. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin de yürüttüğü çalışmayla, nehrin Manisa sınırları içindeki bölümünde yapılan ölçümler suyun girişten itibaren kirlendiğini gösterdi. Kurucu, “Gediz’in kaynağı temiz, ancak yol üzerindeki illeri geçtikçe kirlilik yükü artıyor. Bu proje, aylık izlemelerle nehrin durumunu bütüncül olarak ortaya koyacak. Bu çalışmalar bu güne kadar parça parça yapılmış. Kurumlar ya ayrı dönemlerde çalışma yapmış ya da bir kere örneklemişler. Biz bunu aylık olarak düzenli izleyeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bu projeye çok önem veriyor. Su, tarımsal kullanım ve gıda güvenliği açısından çok önemli; bu nedenle İzmir ve Manisa genelinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Tarım ve Gıda Güvenliği Alarm Veriyor

Gediz Nehri’nin tarımsal sulamada aktif olarak kullanıldığına dikkat çeken uzmanlar, kirliliğin uzun vadede toprak yapısını bozabileceği ve gıda güvenliğini tehdit edebileceği uyarısında bulundu.

Hazırlanacak yıllık raporla birlikte kirliliğin yoğunlaştığı noktaların net şekilde ortaya konulması ve daha güçlü önlemlerin alınması hedefleniyor.

Kaynak: Haber merkezi