25 yaşındaki Ziraat Mühendisi Mustafa Kutay Ası, Türkiye'nin en erken erik hasadını gerçekleştiriyor ve ürettiği eriklerin kilosunu 3 bin 500 TL'den satıyor. Bu fiyata satılan erikleri özellikle Arap şeyhleri sofralarından eksik etmiyor. Arap şeyhleri dışında sosyal medyada eriğin ününü duyan İznik'e geliyor.

Eriğin ilk hasadını yaptılar

Ası ailesi, tüm fertlerinin ziraat mühendisi olmasıyla biliniyor ve kış mevsiminde erik yetiştiriyorlar. Şubat ayının başından itibaren erik hasadına başlayan Mustafa Kutay Ası, en erken hasat edilen erikleri satışa sunmaya devam ediyor.

Dünyanın dört bir yanına erik gönderiyor

Genç üretici, Birleşik Arap Emirlikleri şeyhlerinin kilolarca yeşil erik siparişi verirken dünyanın dört bir yanına da internet üzerinden erik gönderiyor. Yaklaşık 800 metrekarelik bir alanda sera kurarak erik yetiştiren genç girişimci, İznik'in tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla erikleri çini kaselerde gönderiyor.

Eriğe Arap şeyhlerinden yoğun ilgi var

Hasada devam eden Mustafa Kutay Ası, "Müthiş bir ilgi var. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Arap şeyhleri yoğun erik istiyorlar. Eriklerimizin kilosu 3 bin 500 TL'dir. Ağaçlarımıza 12 ay boyunca bebek gibi bakıyoruz” dedi.

Ası, sözlerine şöyle devam etti: Akıllı seramızda toprak ve sera sıcaklığını ısıtma sistemi kullanarak ayarladık ve erken hasadı mümkün kıldık. Fakat bunu başarmak bizim için oldukça maliyetli oldu. Isıtma için kullandığımız kömürün masrafı bu sene kış ayının ülkemizde çok sert geçmesinden dolayı 200 bin lirayı buldu” dedi.

Erken hasat papaz eriği almak için Marmaristen İznik’e geldiğini söyleyen Özdemir Yiğit ise şöyle konuştu:  “Sosyal medyada erik üretimini duydum, soluğu hemen burada aldım. Eriklerin lezzeti ise harika” dedi.

Editör: Nuray Bozkurt