Burhan AKDEMİR

Tekgıda-İş Sendikası ile Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan Ferrero Türkiye Çikolata arasında, geçtiğimiz Kasım ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Anlaşma 1 Ocak 2023-31 Aralık 2024 tarihleri arasında geçerli olacak.

Perşembe günü saat 11.00’de başlayan son görüşmeler, sabaha karşı 06.30’a kadar devam ederken, taraflar ortak mutabakata vardı. Mutabakat, işyeri çalışanlarına da ilan edildi. Kamuoyuna bilgilendirmede bulunan Tekgıda-İş Sendikası Manisa Şube Başkanı Yavuz Uçkıran, yıllık enflasyonun yüzde 64,27 olduğu dönemde üyelerinin sosyal hakları, maaş ve refah payını da gözeterek büyük mücadele verdiklerini söyledi.

Uçkıran, “Türkiye geneline referans olacak nitelikte bir sözleşme oldu. Bu başarı sendikasına ve işine sahip çıkan Ferrero çalışanlarınındır. Ülkemizde son yıllarda enflasyonun ve asgari ücretin arasındaki farkın açılmasıyla birlikte bir kaç yıl içerisinde tüm kıdemli ve teknik elemanlar asgari ücret seviyesinde kaldı. Bu farkı göz önünde bulundurarak Tekgıda-İş sendikasının toplu sözleşmelerdeki mücadeleci yapısı ve kazanım üzerine kurduğu stratejileri sayesinde asgari ücrete gelen zammın da desteğini arkamıza alarak, sendika üyesi çalışanlarımızın mevcut saat ücretlerini arttırarak maaş zammı almayı başardık. Sosyal haklarda da iyileştirmeyi değerli Ferrero çikolata emekçilerine kazandırdık. Ayrıca son yıllarda salgınla birlikte sağlık konusunda beklenmedik yaşanan sıkıntılarda göz önünde bulundurularak üyelerimizin kendilerinin, eş ve çocuklarını da kapsayan özel sağlık sigortasını da bu sözleşme sayesinde hayata geçirmiş bulunmaktayız.”

Fabrikada yapılan toplantıya işçi kesimi adına Tekgıda-İş sendikası adına Manisa Şube Başkanı Yavuz Uçkıran, Endüstriyel İlişkiler ve ArGe Uzmanı Tarık Tekgözli ile işyeri temsilcileri Ahmet Çetinkaya, Serdar Arpacık, Mustafa Şanlı ve Yelda Budak katıldı.

İşveren adına ise Endüstriyel İlişkiler Müdürü Burak Karabulut, Fabrika İnsan Kaynakları Müdürü Ertan Yavuz ve Hukuk Müşaviri Avukat Ender Kızılray katılım sağladı.

Editör: Onur Yılmaz