Türk Medeni Kanunu'nda yer alan ve evlenen kadının kocasının soyadını almasını öngören hükmün iptal edilmesiyle birlikte, Anayasa Mahkemesi'nin kararı 28 Ocak'ta yürürlüğe girecek. Ancak Meclis, AYM'nin bu iptal kararı sonrasında 9 aylık süreçte konuyla ilgili bir düzenleme yapmadı. 29 Ocak'tan sonraki evliliklerde soyadı karmaşası yaşanabilir.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Nazan Moroğlu, Anayasa Mahkemesi kararının, kadın-erkek eşitliği yolunda önemli bir adım olduğunu belirterek, "Kadının soyadı, benim yüksek lisans tezim. O günden bugüne soyadında eşler arası eşitlik için mücadeleyi 25 yıldır sürdürüyorum" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda 28 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek olan düzenleme, kadınların evlilik sonrasında kendi soyadlarını kullanma özgürlüğünü getiriyor. Ancak TBMM'nin 9 aylık süre içerisinde yeni bir düzenleme yapmaması, 29 Ocak ve sonrasında gerçekleşecek evliliklerde yasal bir boşluğa neden olabilir.

Moroğlu, Anayasa Mahkemesi kararıyla birlikte kadınların evlilik sonrasında soyadlarını koruma hakkına vurgu yaparak, "Evlenen kadın kocasının soyadını almak isterse artık dava açma zorunluluğu kalkmıştır" dedi. Ancak bu konuda düzenleme yapılmadan önce 29 Ocak ve sonrasında evlenecek çiftler arasında soyadı konusunda belirsizlik yaşanabilir.

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, cinsiyet temelinde farklı muamele yapıldığına dikkat çekilerek, yeni düzenlemede eşlerin kendi önceki soyadlarıyla devam etme veya birinin soyadını aile adı olarak seçme hakkına sahip olması gerektiği ifade edildi. Moroğlu, çocuğun soyadı ve boşanma sonrası soyadı konularında da değişiklik yapılması gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili düzenlemelerin yeni yargı paketi içinde ele alınacağı öğrenilirken, kadın-erkek eşitliği adına atılan bu adımın, Türkiye'de hukuki bir dönüşümü başlatabileceği ifade ediliyor.

Türkiye'nin kalbi Manisa'da attı! On binlerce el şifaya uzandı Türkiye'nin kalbi Manisa'da attı! On binlerce el şifaya uzandı

Kaynak: AA