Manisa’da geçtiğimiz haftadan bu yana etkili olan sıcak hava, tarım ürünlerinde de zarar vermeye başladı. Manisa Ovasının önemli tarım ürünlerinden olan zeytinde meydana gelen buruşmalar ve bazı yerlerde kurumaya yüz tutması, üreticide endişeye neden oldu. Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, yaşanan sıkıntının rekolteye olumsuz yansıyacağına işaret etti.

Burhan AKDEMİR-özel

Ülke genelinde etkili olan sıcak hava, Manisa’da tarım ürünlerine zarar vermeye başladı. Özellikle zeytinde bölge bölge yaşanan buruşmalar, üreticiyi tedirgin etti. Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Kurak geçen 2019-2020 kışının ardından ilkbahar aylarında da beklenen yağmurun yağmaması, yaz aylarının da genel olarak kurak geçmesi tarımda risk oluşturmaya başladı.” dedi.

“REKOLTE DÜŞEBİLİR”

Gerek ülkemizde, gerekse Manisa’da zeytin alanlarının büyük bölümünün sulama olanağından yoksun olduğunu kaydeden Demran, “Bu nedenle yağışların yıllık ortalamaların altında kalması ilk olarak sulama olanağı olmayan ürünleri başta da zeytini etkilemektedir. Meyve tutumunun genel olarak iyi olduğu 2020 üretim yılında ilimizden iyi bir zeytin rekoltesi bekleniyordu. Kuraklığa ve aşırı sıcaklara bağlı olarak zeytin meyvesinde meydana gelen buruşmalar endişe yaratmaya başladı. Sulama olanağı olan üreticiler ağaçlarını modern yöntemlerle sularken, bazı üreticiler kısıtlı olanaklarla tankerlerle ağaçlarına su vermeye çalışmaktadır.” ifadelerini kullandı.

EN VERİMLİSİ DAMLAMA SULAMA

Tarımsal üretimde suyun en az toprak kadar önemli olduğuna vurgu yapan Demran, “İlimiz tarım alanlarının su deposu olan barajlarımızdaki su seviyeleri kritik seviyenin altındadır. Buna bağlı olarak Sondajlardaki su seviyeleri de her geçen gün düşmektedir. Daha önceden de defalarca belirttiğimiz gibi su kayıplarının devasa olduğu açık kanal ve kanaletler acilen basınçlı kapalı sisteme dönüştürülmelidir. Sızdırma ve damla sulama suyun en az miktarda ve en verimli kullanıldığı sulama yöntemidir. Su kaynağı bulunmayan alanlara sondajlarla kapalı sistem sulama olanağı sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki tarım önemlidir. Beslenme insan yaşamında olmazsa olmaz bir unsurdur. Manisa iklim ve toprak özelliklerinin sağladığı avantajla, ülkemizin ve dünyanın tarımsal ürün çeşitliliği ve kalitesi yönüyle nadide üretim merkezlerindendir. Bu toprakların korunması, üreticimizin ayakta kalması vatan savunması kadar önemlidir.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim