Ziraat odası başkanları, Manisa’da üzümde taban fiyat beklentisini açıklamak için bir araya geldi. Toplantıda söz alan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, yaptığı açıklamalarla gündeme oturdu. Dünyada Sultaniye üzüm çeşidinin ömrünün tamamladığını iddia eden Başkanı Ülgen,  sofralık üzümde ihracattan daha fazla gelir elde etmek için üzüm çeşitlerinin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Dünyada Sultaniye sofralık üzümün ömrünün bittiğini öne süren Ülgen, yeni üzüm çeşitlerinin geldiğini belirtti. Ülgen, “İtalya, İspanya, İsrail başka üzüm çeşitlerine yöneldi. Artık Sultaniye üzümünü sofralık üzüm olarak ihraç etmek çok zor oldu. Bunu ihraç etmek artık çok zor. Çünkü dayanıklılığı çok yüksek değil.  İlçemize Thompson üzüm çeşidini getirmek için çalışıyoruz. İspanya, Yunanistan bunu yaptı.” dedi. 

HAVA KARGO İLE İHRAÇ DÖNEMİNE GEÇİLMELİ

Çağın şartlarına göre ihracat planlaması yapılması gerektiğini aktaran Başkan Ülgen, “Hava kargo uçakları var. Uzakdoğu’ya tırlarla gitmek 8-10 gün sürüyor. 8-10 gün yol yapan bir ürün zaten özelliğini kaybediyor. Büyük bir maliyet olması da ayrı bir konu. Hava kargo ile ihracat yapılsın, üretici devlete sattığı üzümden yüzde 2 destek versin borcu ödenene kadar.” dedi. 

REKOLTE YARI YARIYA DÜŞTÜ

İlçede rekolte düşüklüğünde de dikkat çeken Ülgen, bu sene yaşanan don ve afetlerden dolayı yüzde 50 oranında düşüşün olacağını kaydederek, “Geçen gün afet oldu 10 bin dönüm bağ alanımız zarar gördü. Tabi TARSİM sigortası olanlar var, olmayanlar var. Sarıgöl 2021 yılında fakir bir sezon geçirecek. Sezon açıldı üzüm fiyatı şuan 5 lira. Bu sene Sarıgöl’de Kasım ayı içerisinde üzüm hasadı biter diye düşünüyoruz” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim