Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, sektörlerin korona virüs salgınından etkilenme derecelerini tespit etmeye yönelik gerçekleştirdiği anketlerini, bu sefer dayanıklı tüketim malları satışı yapan üyelerine yönelik olarak düzenledi. Aralarında beyaz eşya bayilerinin yanı sıra mobilya ve züccaciye satışı yapan üyelerine 12 sorudan oluşan bir anket yönelten Salihli TSO, ilginç sonuçlarla karşılaştı.

Virüs salgını nedeniyle düğün ve nişan gibi organizasyonlara getirilen yasak nedeniyle, özellikle mobilya satışı yapan firmaların en büyük darbeyi aldığı anlaşıldı. Düğüncü mağazası olarak tabir edilen ve düğün yapacak ailelere beyaz eşyadan mobilyaya, ev tekstilinden çeyiz setlerine kadar her türlü alternatifi sunan satış yerlerinden biri olan İkizler Ticaret, cirosunda yüzde 95 oranında azalma olduğu bilgisini paylaştı.

Beyaz eşyanın yanı sıra mobilya mağazası da bulunan Emin Ticaret’in yetkilisi ise mobilya kısmında yüzde 100 azalma olduğunu, hiç satış yapamaz hale geldiklerini ifade etti. Beyaz eşya ve mobilya satışı yapan Özdemir Mobilya ise düğün salonlarının kapalı olması nedeniyle satışlarının olumsuz etkilendiği bilgisini paylaştı. Ulusal çaptaki mobilya markalarının bayiliğini yapan Kayasan’ın yetkilisi ise ciroda yüzde 20 azalma yaşandığını kaydetti.

Beyaz eşyacılarda durum

Salihli’de beyaz eşya bayiliği yapan firmalar ise sıkıntıyı farklı oranlarda yaşadıkları bilgisini paylaştı. Güven Ticaret’in yetkilisi, son iki aylık dönemde işlerinde yüzde 70 oranında azalma yaşandığı bilgisini paylaşırken, ödemelerde ve tahsilatta zorluk çektiklerini ifade etti.  Alpaslan Ticaret, etkilenme oranını yüzde 40 olarak ifade ederken, Özçelik Ticaret yüzde 30, Emin Ticaret ise yüzde 25 oranında olumsuz etkilenmeden bahsetti. Uğur ve Altus markalarının bayiliğini yapan Merve Ticaret’in yetkilisi ise meslektaşlarından farklı olarak satışlarda hiçbir azalmanın meydana gelmediği, ödemelerde ve tahsilatta hiçbir sorun yaşamadığı bilgisini paylaştı.

Salihli’de Arçelik markasının satış sonrası destek servisini sağlayan Er-Çe Ticaret ise işlerinde yüzde 40 oranında azalma meydana geldiği konusunda bilgi paylaştı.

Züccaciyelerde farklılık

Düğün yapanların vazgeçilmez uğrak yerlerinden olan ve ağırlıklı olarak her türlü mutfak araç gereçleri ile hediyeliklerin satışını yapan züccaciyeler de virüsten kaynaklanan sıkıntıdan farklı derecelerde etkilenme bildiriminde bulundu. Prestij Züccaciye yetkilisi satışlarının yüzde 50 oranında azaldığı bilgisini paylaşırken, Güzelsoy Züccaciye yetkilisi ise köklü bir işletme oldukları için herhangi bir olumsuzluk yaşamadıklarını ifade etti.

Bu arada geçtiğimiz yıldan rezervasyonlar almış olan düğün salonları ve kır düğün bahçelerinin de yasaklar nedeniyle faaliyet yapamaması, bu işletmelere büyük kayıplar yaşatıyor.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, kentin ekonomisine canlılık kazandıran en önemli etkinliklerden biri olan düğünlerin pek çok iş kolunu direkt olarak etkilediğini, bu durumun yapılan araştırmadan da açıkça ortaya çıktığını kaydetti. Yüksel, “Umarız salgındaki yayılma hızı kısa zamanda kontrol altına alınır ve düğün mevsimi gecikmeli olarak da olsa önümüzdeki birkaç hafta içinde açılır” temennisinde bulundu.

Editör: TE Bilişim