Ahmet ÜNSAL/Manisa

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, 16 Ekim’de Ankara’da yapılacak mitinge ait eylem planının detaylarını Manisa’da katıldığı 29. Bölge Eczacılar Odasının Mali Kongresinde dile getirdi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bizim Devlet adamlarımız, Kore Devlet Başkanının gösterdiği inceliği yapmış olsa idi şimdiye biz birçok sorunu aşmış ve bugünlere gelmemiş olacaktık. Kore Devlet Başkanı Eczanelerinde maske dağıtan eczacılar için Ne demişti ‘Eczacılar benim gizli silahım’ diyerek onlara teşekkürlerini ve minnettarlığını dile getirmişti. bizdeki durum ise tam tersi. Maske dağıtalım dedik, grip aşısı yapalım dedik adeta günah keçisi ilan edildik. Mesleki itibarımız ayaklar altına alındı.” dedi.

Manisa Eczacılar Odası Başkanı Devrim Balı ve yönetim kurulunun ev sahipliğini üstlendiği Manisa Büyükşehir MASKİ İkiz kuleler toplantı salonunda gerçekleştirilen 29. Bölge Eczacılar Odasının Mali Kongresine il genelinde bulunan 750 üye, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Manisa il Defterdar Yardımcısı Yalçın Püllüm, Katip Çelebi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Mutlu Aytemir ve çok sayıda STK başkanı yer aldı.

Eczaneye gelen hastalara ilaç bulmakta güçlük çeken, buldukları ilaçlardaki kar payı neredeyse yok denecek kadar az olan ve bununla geçinmeye çalışan hatta geçinemedikleri içinde iş yerlerini kapatma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Türkiye’deki binlerce eczacı önümüzdeki ayın tamda ortasında seslerini son kez hükümete duyurmak adına Ankara’da düzenlenecek mitinge hazırlanıyor.

“EKONOMİK GÜCÜMÜZE KAVUŞMAK İÇİN BAŞKENTTE OLACAĞIZ”

23 Eylül’de mitingin son dokunuşlarını yapmak üzere Ankara’da Türk Eczacıları Birliği Başkan Kurulunda bir araya gelecek olan 81 ilin başkanları yapılacak miting için Valiliğe dilekçe verecekler.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Manisa’da meslektaşlarına yönelik yaptığı seslenişte, “Ülkemizde kamu adına gecesini gündüzüne katarak sadece hizmet vermeye çalışan binlerce eczacımızın geldiği nokta tam bir içler acısı. Onunda ötesinde yaptığımız mesleği itibarsızlaştırmaya yönelik girişimler bizleri ekonomik sıkıntıların ötesinde demorolize ediyor. Dünya genelinde saygın, itibar gören eczacılık mesleğinin ülkemizde bu denli saldırıya uğramasına bir anlam veremesek te bizler bizden hizmet bekleyen halkımıza karşı ciddi sorumluluklarımızın olduğunun farkındayız. Bizim mücadelemiz bir başka pencereden bakıldığında ise bizleri ısrarla anlamamaya çalışan Sağlık Bakanlığı ve merkezi hükümetimizin bizi yok saymasıyla olan mücadelemizde gidilmesi gereken son noktaya kadar gideceğiz. Bu mücadele gücümüz var. Mesleki dayanışmamız hatta ilaç verdiğimiz hastalarımız bile bu haklı mücadelemizde bizim yanımızda olacağından hiç kuşkumuz yok.” dedi.

 “OLMAYAN İLACIN KARLILIĞI YAPILAMAZ”

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Üney, Bugüne kadar Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere devletin her yönetim kademesine seslerini duyurmaya çalıştıklarını dile getirmelerine karşın karşı taraftan her hangi bir sesin veya yanıt çıkmadığına işaret ederek, “Düşünün gelinen noktada olmayan ilacın karlılığını arttırarak kandırmaca yapılıyor.90 günlük vadeleri 60 güne hatta 25 güne kadar düşürmek neyin nesidir. Stok tutamıyoruz. Sağlık Bakanlığı kendilerince reform yaptık diyor. 13 yıl sonra yapılan düzenleme eczacılarımıza sadece elini kolunu bağlıyor, bununla da kalmayıp tüm birikimlerini alım götürüyor. İnanın dayanacak gücümüz kalmadı. Bıçak kemiğe dayandı sözünün tam içerisindeyiz. Vücudumuzun her yeri bıçak yaraları ile dolu. Ne uykumuz, ne tadımız nede geleceğimiz kaldı. Biz kendimiz ve evlatlarımızın geleceği için bu eylemde kararlıyız. Sağlık Bakanlığı ipe un sermeye ve bizleri umursamamaya devam ede dursun. Biz Eczacılar bu ülkede ne yaptı. Halkımıza maske dağıtmaya başladığımız da birileri ‘Dur dağıtamazsın, satamazsın’ dedi. Pandemi döneminde biz kendimizi koruyamadık şehitler verdik. Kayıplarımız oldu. Biz böylesi sosyolojik sorunlarla boğuşurken Ticaret Bakanı çıkıp kurduğu şirket üzerinden dezenfeksiyon sattı. Biz bunları yaşadık. Bizler Pandemi döneminde taşın altına elimize koyduk ancak bize bir teşekkürü mesleki itibarı çok gördüler.”

“TALEPLERİMİZ VAR”

TEB Başkanı Üney, Ankara’da yapacakları mitingde taleplerini dile getireceklerini belirterek;

“İlaç fiyatları kararnamesi, baremler yetersiz gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır. Eczane vitrinlerine grip aşısı yazamıyorsunuz. Fakat marketlerde her şey satıyorlar. Mesleki haklarla ilgili haklarımızla ile ilgili taleplerimiz var. Kucağında eczanenize gelen bir anneye istediğiniz ilaç yok demek kadar zor bir durum olamaz. Ne yazık ki bize bunu dedirtiyorlar. Halkın aldığı ilaçta devletin katkısı yüzde 30 idi. Şimdi ise yüzde 5’e düştü. Andemi sürecinde sokakta iki çırak vardı birisi simitçi çırağı diğeri eczacı çırağı bir üçüncü kişiyi sokakta göremezdiniz. Bunun karşılığı koskoca bir sıfır. Çıkıp 55 ilacı gündemden çıkarttık diyorlar. Oysa ki 55 ilaç ilave yaptık demelerini beklerdik. SUT’a gelince inanın bayram arifesinde SUT’taki değişiklikler yayınlanıyor biz eczacılarda 4 günlük bayram sürecinde bunu sular seller gibi ezberleyip bayram sonrasında güne başlıyoruz.”

“EKONOMİK ÇIKMAZA RAĞMEN HEDEFLERİMİZEN ŞAŞMAYACAĞIZ”

Manisa Eczacılar Odası Başkanı Devrim Balı, içinde bulundukları tüm ekonomik olumsuzluklara rağmen hedeflerinde geri adım atmayacaklarının altını çizerek, “İlk işimiz kendi oda binamızı inşa etmektir. Bununla ilgili üyelerimizle el ele verip bu işin üstesinde geleceğiz. Öte yanda başarılı imkanı olmayan öğrencilerimize de burs vermeye ve bunların sayılarını arttırmaya devam edeceğiz.750 üyemizden 50 TL talep ederek bu birikimi öğrencilerimize burs olarak aktaracağız. Ankara’daki mitinge sadece biz eczacılar değil ailelerimizle orada olacağız.” dedi

Birlik Başkanını karşılarında bulan Manisalı Eczacılar kafalarını karıştıran bazı sorulara yanıt aradı.

ESKİ BAŞKAN TARTAN’A DA ANLAMLI ZİYARET

Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Üney, soruları bir bir yanıtladı. Başkan Üney, Manisa Başkanı Devrim Balı ile birlikte bir süredir rahatsız olan eski Oda Başkanı Nükhet Tartan’ın evinde ziyaret ederek şifa dileğinde bulundu.

Editör: Onur Yılmaz