İzmir’de sahte internet siteleri üzerinden TOKİ “İlk Evim” başvurusu yaptırarak vatandaşları dolandırdığı tespit edilen şüphelilere yönelik operasyonda 34 kişi gözaltına alındı. Siber suç şebekesinin, e-Devlet sistemini birebir taklit ederek mağdurlardan para topladığı ortaya çıktı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen soruşturmada, şüphelilerin sosyal medya ve arama motorları üzerinden reklam vererek sahte siteleri öne çıkardıkları belirlendi.

Yapılan incelemelerde, vatandaşların “TOKİ İlk Evim” başvurusu yapmak isterken sahte e-Devlet görünümlü sayfalara yönlendirildiği tespit edildi. Bu sayfalara T.C. kimlik numarası ve şifreleriyle giriş yapan mağdurlardan “peşinat” adı altında belirli IBAN hesaplarına para göndermeleri istendi.

Sahte dekontlarla güven tuzağı

Şüphelilerin, mağdurların güvenini kazanmak için sahte dekont sistemi kullandığı ortaya çıktı. Gönderilen paranın sisteme “işlendiği” izlenimi verilerek vatandaşlardan bu kez “sigorta poliçe bedeli” ve “ilk taksit” adı altında ek ödemeler talep edildi.

Soruşturma kapsamında 18 kişinin toplam 1 milyon 44 bin 660 lira dolandırıldığı belirlendi. Operasyonlarda çok sayıda dijital materyale el konuldu.

Eş zamanlı baskınlarda 45 şüpheliden 34’ü yakalanırken, 25 kişi tutuklandı, 9 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Firari 11 şüphelinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Kaynak: İHA