Doğru Yol Partisi (DYP) Genel İdare Kurulu Üyesi ve Anadolu Düşünce ve Strateji Merkezi Temsilcisi İlkay Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülerek kabul edilen İklim Kanunu teklifine sert tepki gösterdi. Kanunun yalnızca iktidar değil, muhalefet partileri tarafından da yeterince sorgulanmadan Meclis’e getirildiğini savunan Şimşek, “Bize ait olmayan bir coğrafyada bozulan ekolojik dengenin bedelini bize ödetmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.
“Küresel Oligarşi Tarafından Dayatılan Bir Proje”
Şimşek, 8 Nisan 2025 tarihinde TBMM’ye gönderdiği uyarı yazısında, “İklim Kanunu küresel oligarşinin Türkiye’ye dayattığı sinsi bir projedir” diyerek milletvekillerini uyarmıştı. Uyarıda, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Büyüme ilkesiyle hazırlanan düzenlemenin ülkenin egemenliğini tehdit eden bir yapıda olduğunu vurgulamıştı.
İlk 4 maddesi kabul edildikten sonra gelen kamuoyu tepkileri üzerine Meclis gündeminden kısa süreliğine çıkarılan yasa teklifinin yeniden Meclis’e getirilmesiyle birlikte 20 maddelik düzenlemenin yasalaşması, DYP’li Şimşek tarafından “milletin geleceği açısından tehlikeli bir gelişme” olarak yorumlandı.
“İktidar Dikkate Almadı, Muhalefet Mücadele Vermedi”
İktidar partilerinin yanı sıra muhalefet partilerinin de düzenlemeye karşı güçlü bir duruş sergilemediğini ifade eden Şimşek, farklı kesimlerin yasaya yönelik çeşitli eleştiriler getirdiğini ancak bunların etkisiz kaldığını dile getirdi. Sağlık örgütlerinin halk sağlığı etkilerine, bazı STK’ların şeffaflık eksikliğine ve muhalefet partilerinin çevre yerine ticari çıkarların gözetildiğine yönelik eleştiriler getirdiğini belirtti.
Yeniden Refah Partisi, Yeni Yol Partisi ve HÜDA-PAR gibi partilerin ise yasa tasarısına daha sert muhalefet ettiğini aktaran Şimşek, “Bu yasa tarımı ve hayvancılığı yok edecek, küçük üreticiyi bitirecek, sanayiciye ağır yükler getirecek” görüşlerinin altını çizdi.
“Vatandaş Kısacak, Küreselciler Yaşayacak”
Şimşek, açıklamasının sonunda İklim Kanunu’nun arka planında küresel çıkarların yattığını savunarak şunları söyledi: “Bu yasa sera gazı salınımını kısıtlama bahanesiyle doğal yaşam alışkanlıklarımızı hedef alıyor. Asıl amaç, biz kısarken onların daha rahat yaşayabileceği bir sistem kurmak. Kuzey Yarımküre sanayiyle dolu, Güney Yarımküre doğal alanları koruyor. Biz fedakârlık yapacağız, onlar yaşayacak. Bu, Türkiye için bir tuzaktır.”
DYP’li İlkay Şimşek, İklim Kanunu’nun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve milletin iradesinin bu tür küresel yönlendirmelere kurban edilmemesi gerektiğini vurguladı.