ABD’de Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan incelemeler sonucunda 2025'te zirve yapması beklenen Güneş patlamalarının, daha erken yaşanacağı ifade edildi.

6 İLE 12 AY İÇİNDE OLUŞABİLİR

"Solar maksimum" adı verilen tepe noktasına 6 ila 12 ay içinde ulaşacağını düşünüyor. Araştırmacıların tahmini, Güneş'teki "hale döngüsü sonlandırıcı" adı verilen bir manyetik aktiviteye dayanıyor. Güneş'in aslında 22 yıl süren bir manyetik aktivite döngüsü var. Buna da hale döngüsü deniyor.

Yıldızın her iki yarım küresinde 55 derece enlemde manyetik halkaların oluşumu hale döngüsü için büyük önem taşıyor. Zira Güneş kendi döngülerinden geçerken bu halkalar da yer değiştiriyor ve ekvatora ulaştıklarında birbirlerini yok ediyor.

ZAMANI HESAPLANDI

 Yeni araştırmada ekip, buradan hareketle solar maksimum noktasının ne zaman meydana geleceğini hesaplamaya çalıştı. Bulgular 6 ila 12 ay içinde Güneş aktivitesinin bu noktaya ulaşacağını gösterdi.

"12-18 AY OLARAK DÜŞÜNÜYORDUK"

Araştırmacılardan McIntosh, "Maksimum noktanın geliş zamanına 12-18 ay olarak bakıyorduk, şimdi muhtemelen 12 ayın altında olduğunu söylüyoruz" diye konuştu.

BİLİM İNSANLARI ÖNLEMLER ARAŞTIRIYOR

Bilim insanları Güneş fırtınalarına karşı önlem alabilmek için bunların gelişini öngörme amacıyla yıllardır çalışma yürütüyor.

TV100

Editör: Nuray Bozkurt