Sivas’ta kırsal alanlarda doğal olarak yetişen kenger bitkisinden elde edilen kenger sakızı, yüksek fiyatıyla dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıllarda kilogram fiyatı çeyrek altına eş değer olan sakız, bugünlerde yarım altınla yarışıyor. Doğallığı ve sağlık açısından sunduğu faydalarla öne çıkan bu özel ürün, tanesi 25 liradan satılırken kilosu ise 10 bin ile 12 bin lira arasında alıcı buluyor.
Kenger sakızı, ilkbahar aylarında kenger bitkisinin kök kısmında bulunan süt kıvamındaki özden elde ediliyor. Doğal yöntemlerle üretilen bu sakızın toplanması oldukça zahmetli. Bu nedenle hem üretici sayısının hem de arzın düşük olması fiyatları yukarı çekiyor.
Uzmanlara göre kenger sakızı; diş sağlığını destekliyor, yüz felci geçiren bireylerde kas hareketlerini artırıyor, kulak iltihabının atılmasına yardımcı oluyor, mide ağrılarını ve şişkinliği hafifletiyor. Aynı zamanda migren üzerinde de olumlu etkiler gösterdiği belirtiliyor.
Sivas'ta aktarlık yapan Muhammet Emin Gülle, kenger sakızının diğer sakızlara göre çok daha doğal ve faydalı olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Kenger bitkisi, ışkın otu olarak da bilinir. Kesildiğinde akan süt kıvamındaki öz toplanıp bir gün sonra yuvarlanarak sakız haline getirilir. Bu sakız kulaklardaki iltihabın atılmasına yardımcı olur, diş ve diş etlerine fayda sağlar. Kilogram fiyatı 10-12 bin lira arasında değişiyor. Gençler pek tanımasa da 50 yaş üstü vatandaşlar kenger sakızını bilir ve alır. Bu sakız, dağ taş dolaşılarak zahmetli bir şekilde toplanır. Yeni nesil sakızlarla kıyaslanamaz. Onlar plastik, bu ise tamamen doğal ve sağlıklıdır.”
Kenger sakızı, doğallığına ve şifa kaynağı olmasına rağmen üretim zorluğu nedeniyle sınırlı miktarda bulunabiliyor. Bu da onu adeta "altın" değerinde bir ürün haline getiriyor.