Merkez Bankası'nda gerçekleşen başkanlık değişikliği sonrasında HSBC, Morgan Stanley ve JPMorgan gibi büyük bankalar, para politikasında temel bir değişiklik beklenmese de enflasyon ve faizde artış olabileceği yönünde notlar yayımladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda yaşanan başkanlık değişimi, uluslararası finans çevrelerinden gelen notlarla değerlendiriliyor. HSBC'nin ekonomistlerinden Melis Metiner'in değerlendirmesine göre, yeni başkanın atanmasıyla birlikte para politikasında temel bir değişiklik beklenmiyor. Sıkılaştırma sürecinin sona erdiği ve 2024'e kadar politika faizinin sabit kalmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Nisan ayının zam şampiyonu belli oldu! Nisan ayının zam şampiyonu belli oldu!

HSBC Türkiye Değerlendirmesi

Ancak HSBC'nin değerlendirmesinde Türkiye'nin enflasyon görünümü hakkında risklere dikkat çekilerek, manşet enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 36 tahmininin üzerinde yüzde 45'e kadar çıkabileceği öngörüsü yapıldı. 8 Şubat'ta paylaşılacak olan yeni enflasyon raporunun yıl sonu tahmininin yukarı yönlü revize edilebileceği belirtildi.

Morgan Stanley Türkiye Değerlendirmesi

Morgan Stanley'in notunda da Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesinin politika yönünde bir değişiklik işareti taşımadığı, ancak faiz indirimi yerine artışının görülebileceği ifade edildi. ABD'li banka, Başkan Karahan döneminde enflasyonla mücadeleye öncelik veren geleneksel para politikasının sürdürülmesini beklediğini belirtti.

JP Morgan Türkiye Değerlendirmesi

JPMorgan ise Gaye Erkan'ın yerine getirilen Fatih Karahan'ı olumlu bir adım olarak değerlendirdi ve notunda "Faiz indirimi yerine faiz artışı daha muhtemel." şeklinde bir değerlendirmeye yer verdi. Banka, başkanlık değişiminin ardından para politikasında devamlılık öngördü.

 

Kaynak: Haber Merkezi