Çin’de vaka sayısı 7 bini aşınca Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Chikungunya virüsü için küresel acil eylem çağrısında bulundu. Tanzanca’da “iki büklüm yapan” anlamına gelen Chikungunya, Aedes türü sivrisinekler aracılığıyla bulaşan ateşli bir hastalık olarak biliniyor. Özellikle Kenya, Tanzanya ve Hint Okyanusu çevresinde yaygın görülen virüs, son yıllarda Avrupa ve Amerika’da da görülmeye başladı.

Chikungunya Virüsü Nedir?

Tanzanca’da “iki büklüm yapan” anlamına gelen Chikungunya, Aedes türü sivrisinekler aracılığıyla bulaşan ateşli bir hastalık olarak biliniyor. Özellikle Kenya, Tanzanya ve Hint Okyanusu çevresinde yaygın görülen virüs, son yıllarda Avrupa ve Amerika’da da görülmeye başladı. Çin’de vaka sayısı 7 bini aşınca Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel acil eylem çağrısında bulundu.

Belirtileri Ağır Ama Ölümcül Değil

Medicana International Ankara Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kılıç, virüsün yüksek ateş ve şiddetli eklem ağrısıyla seyrettiğini söyledi. “Halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı ve kusma da görülebilir. Deng humması ve Zika’dan ayırt etmek zor olabilir. Ancak Chikungunya ölümcül bir hastalık değil. Bir hafta ciddi rahatsızlık verse de özel bir tedavisi yok; bol sıvı ve ateş düşürücülerle atlatılabiliyor” dedi.

Kronik hastalığı olanlarda, bebeklerde ve bağışıklığı zayıf kişilerde hastalığın ağır seyredebildiğini, bazı durumlarda hastaneye yatış gerektirebildiğini de vurguladı.

Türkiye’de Resmi Vaka Yok

Virüsün sadece sivrisinek aracılığıyla bulaştığını, insandan insana geçmediğini belirten Dr. Kılıç, “Türkiye’de şu an resmi vaka yok. Ancak Aedes türü sivrisinekler özellikle İstanbul’da görüldü. Bu nedenle riskli bölgelerden dönenlerde şüpheli belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulmalı” uyarısında bulundu.

Manisa’da yeni sağlık merkezi hizmete açıldı!
Manisa’da yeni sağlık merkezi hizmete açıldı!
İçeriği Görüntüle

Chikungunya Virüsünden Nasıl Korunulur?

Uzmanlar, virüsten korunmak için şu önerileri sıralıyor:

  • Kapalı kıyafet giymek
  • Toksik olmayan sinek kovucular kullanmak
  • Uyurken cibinlik tercih etmek
  • Klimalı ortamlarda kalmak

Dr. Kılıç, panik yapmaya gerek olmadığını, önemli olanın hijyene dikkat etmek ve riskli bölgelerden dönenlerde belirtileri takip etmek olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA