Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve ekibi, SpaceX Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yol alıyor. Peki, Dragon kapsülü nedir? Fragon Kapsülü’nün özellikleri neler?

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve 3 takım arkadaşı, Amerikalı uzay taşımacılığı şirketi SpaceX tarafından geliştirilen ve kargo taşımaya yönelik kullanılan Dragon kapsülü ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) doğru uzaya yola çıktı.

Dragon Kapsülü Nedir?

SpaceX Dragon veya Dragon 1, tekrar kullanılabilen bir uzay aracı olup, Amerikalı özel uzay şirketi SpaceX tarafından geliştirilmiştir. Dragon kapsülü, 2010 Aralık ayındaki ilk resmi uçuşunda ticari olarak inşa edilmiş ve işletilmiş ilk uzay aracı olarak tarihe geçti. İlk uzay taşımacılığı görevi sırasında sağlam bir şekilde yörüngeye çıkan ve geri getirilebilen Dragon, 25 Mayıs 2012'de UUİ'ye uzay kenetlenmesi gerçekleştiren ilk ticari uzay aracı oldu.

Harita kıpkırmızı! Bu işin sonu nereye gidiyor? Önleminizi alın yoksa… Harita kıpkırmızı! Bu işin sonu nereye gidiyor? Önleminizi alın yoksa…

Dragon Kapsülü’nün Özellikleri Neler?

Dragon kapsülü, tekrar kullanılabilir bir tasarıma sahiptir ve birden çok görevde fırlatılabilmektedir. İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde 7 kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen Dragon uzay aracı, basınçsız arka bölümünde de kargo taşıma özelliğine sahiptir. 4 metre çapında ve 8,1 metre uzunluğundaki Dragon kapsülü, 18 adet Draco iticisi ile donatılmıştır.

Alper Gazeravcı ve ekibi, Türkiye'nin uzaydaki gururunu temsil ederek UUİ'nde gerçekleştirecekleri çalışmalara katkı sağlamayı hedefliyor.

Kaynak: Özkan ÇELİK