Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, sağlık teknolojilerinin ilerlemesiyle birlikte robotların hasta ve doktor arasında girdiğini belirterek, hastaların teknolojiyi tercih ettiğini ifade etti.

Antalya'da düzenlenen "8. Ulusal Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi"nde konuşan Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, sağlık sektöründe kullanılan robotların hastaların ve doktorların ilişkisini nasıl etkilediğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Bilen'e göre, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte robotlar hasta ve doktor arasında girmeye başladı ve hastalar artık teknolojiyi tercih ediyor.

Hastaların sağlıklarına kavuşmanın yolunun artık doktorlar değil, teknoloji ürünleri olduğunu düşündüğünü belirten Prof. Dr. Bilen, hasta geldiğinde doktor yerine robot istendiğini ifade etti. Hekim-hasta ilişkisinin göz göze gelme, birbirini anlama ve duygusal bir bağ kurma ilişkisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bilen, bu bağın teknolojiyle zayıfladığını söyledi.

Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, bugün robotların kullanımının doktorlar tarafından yapıldığını ancak gelecek 10 yıl içinde robotların biriktirdikleri bilgilerle suni zeka ile ameliyat yapmaya başlayacağını öngördü. Bu durumun doktorların hasta ile bağlarını daha da zayıflatacağını ifade eden Bilen, "O zaman biz hastalardan daha da uzaklaşacağız" dedi.

Ayrıca, Prof. Dr. Bilen, prostat kanseri konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Her erkeğin yaşamının bir döneminde prostat kanserine yakalanabileceğini belirten Bilen, erken tanının önemine dikkat çekti ve erken teşhisin tedavi edilebilirliği artırdığını söyledi. Türkiye'nin sağlık alanında önemli bir merkez olduğunu belirten Prof. Dr. Bilen, ülkedeki sağlık sisteminin gelişimiyle birlikte tanı ve tedavi konusunda önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti.

Kaynak: İHA