Kahramanmaraş merkezli depremden 11 il zarar gördü, binlerce ev yıkıldı. Hükümet evini kaybeden vatandaşlar için inşa sürecini başlatırken, evleri sigortalı olan depremzedeler için Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) ödeme yapacağı açıklandı. Ancak özellikle evini kredi ile alan ve henüz kredi borcu bitmemiş ev sahipleri için geçmişte yaşanan bir olay ve deprem bölgesine konuşulan iddialar depremzedelerde tedirginliğe neden oldu. Hatay’da ikamet eden bir depremzede vatandaşlardan bazılarının, kredi çektikleri bankalar tarafından DASK tazminatına el konulduğu iddia edildi.

Depremde evi yıkılan vatandaşlar, evlerini sigorta yaptırmışsa yıkılan evin bedelini Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) aracılığıyla alabilecekler. Ancak geçtiğimiz yıllarda İzmir depreminde yaşanan bir olay, yine Kahramanmaraş depremi sonrası ortaya atılan iddialar kafa karıştırdı.

İZMİR DEPREMİ SONRASINDA YAŞANMIŞTI

İzmir’de 2020 yılında meydana gelen depremde evi yıkılan ve henüz kredisini bitirmemiş olan Hüseyin Karakoç isimli vatandaş, DASK tarafından ödenen tazminata bankaca el konduğunu öğrendi. Deprem esnasında evde olmayan Karakoç, yaşanan afet sonrası konut kredisi işlemleri için bankayla görüştü. Bankanın rehinli alacaklı haklarını gerekçe göstererek Doğal Afet Sigortaları Kurumu’ndan (DASK) alacağı ödemeye el koyacağını bildirmesiyle üzüntü yaşayan Karakoç’un itirazları sonuçsuz kaldı. 124 bin 600 lira olan DASK ödemesinin 90 bin lirasına kredi bedeli olarak el koyan banka, vergi ve faiz gibi kesintilerin ardından Karakoç’a 22 bin lira ödeme yaptı. İşlemler sırasında bankanın kredi erken kapatıldığı gerekçesiyle yüzde 2 ‘kredi erken ödeme tazminatı’ kestiğini gören Karakoç, konuyu tüketici hakem heyetine taşıdı. Bayraklı İlçe Tüketici Hakem Heyeti, ‘Erken kapama, tüketicinin iradesi sonucu gerçekleşmeyip mücbir sebep tahtında fiili bir zorunluluk içerdiğinden, kaldı ki tüketicinin başkaca bir çözüm üretebilme imkanı bulunmadığından başvurunun kabulü ile yasal faiziyle tüketiciye iade edilmesine’ karar verdi. Banka, kestiği bedeli, Karakoç’a iade etti.

HATAY’DA AYNI İDDİALAR

İzmir’de yaşanan bu olayın benzerlerinin şimdilerde Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde yaşanmaya başladığı iddia edildi. Hatay’da ikamet eden bir depremzede vatandaşlardan bazılarının, kredi çektikleri bankalar tarafından DASK tazminatına el konulduğu iddia edildi.

Editör: Nuray Bozkurt