Ülkemize bahar ayının gelmesi ile birlikte, polen ve güneş alerjisi olanlar birtakım rahatsızlıklarla uğraşıyor. Çok fazla dışarı çıkmamak ve güneş ışınlarına fazla maruz kalmamanın yanı sıra çeşitli ilaçlar da alerjik bünyelere çözüm sunuyor. Bu ilaçlar arasında ise en çok merak edilen ise Deloday oluyor. Peki Deloday ne işe yarar, nasıl kullanılır? İşte detaylar…

Deloday Ne İşe Yarar?

Özellikle alerjik bünyelerin sıklıkla tükettiği Deloday adlı ilaç, alerji belirtileriyle ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Deloday, bu hastalıkların semptomlarını ortadan kaldırmakta ya da hafifletmektedir.

Bunun yanı sıra Deloday, bir cilt hastalığı olan ve deride kabartılara neden olan kurdeşen tedavisi için de kullanılmaktadır.

Bunların dışında vatandaşın aklında, Deloday hap ne işe yarar şeklinde bir soru yer almaktadır. Ancak bu sorunun cevabı, Deloday şurup ne işe yarar sorusunun cevabı ile aynıdır. Yani değişen şey ilacın etkileri değil, sadece şeklidir.

Bu belirtiler varsa Lohusa Sendromu yaşıyor olabilirsiniz Bu belirtiler varsa Lohusa Sendromu yaşıyor olabilirsiniz

Deloday Ne Ise Yarar 2

Deloday Nedir? İçeriği Nasıl?

Deloday, tıp dilinde antihistaminik olarak isimlendirilen, alerji ve karşıtı için geliştirilmiş bir ilaçtır. Etken maddeleri sayesinde hapşırık, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı, kızarıklık, kabarma gibi alerji belirtilerinin tedavisinde kullanılmaktadır.

Eczanelerde satılan Deloday şurup, efervesan (suda eriyen) ve tablet halinde bulunmaktadır. İlacın çeşitli yapılardaki formları, farklı belirtilere etki göstermektedir.

Alerjik bünyeye sahip olan kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir ilaç olan Deloday, içerdiği maddeler konusunda da oldukça merak edilmektedir. Birçok bileşenden oluşan Deloday’in içerdiği etken ve yardımcı maddeler ise aşağıda yer almaktadır:

  • Deloday etken maddesi: Her 1 mL şurup için 0,5 mg desloratadin 
  • Deloday Yardımcı maddeleri: Propilen glikol, sorbitol çözeltisi (%70), sitrik asit anhidr, trisodyum sitrat dihidrat, sodyum benzoat, şeker, tutti frutti aroması, sunset sarısı (FD&C-Yellow no:6/E110)

Deloday Ne Ise Yarar 3

Deloday Ne İçin Kullanılır?

Şimdi de Deloday ne işe yarar sorusunu, hangi hastalıklar için kullanılır şeklinde genişletelim… Yukarıda da değindiğimiz gibi Deloday genel anlamda, alerjiden kaynaklı olarak ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Deloday’in tedavisinde kullanıldığı hastalıklar aşağıdaki gibidir:

  • Alerjik Ürtiker (Kurdeşen)
  • Alerjik Anjiyoödem
  • İlaç Alerjileri
  • Alerjik Enteropati
  • Alerjik Bronşit
  • Anafilaksi
  • Gıda Alerjileri
  • Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)
  • Alerjik Konjunktivit
  • Alerjik Astım
  • Atopik Dermatit (Egzama)
  • Polen Alerjisi
  • Hayvan Alerjileri
  • Ev Tozu Alerjisi
  • Alerjik Sinüzit

Yukarıda belirtilen hastalıklar, özellikle alerjik bünyelerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple Deloday ve muadili gibi ilaçların yardımıyla alerjilerin kontrol altına alınması uzmanlar tarafından önerilmektedir. 

Deloday gibi alerji ilaçları mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Deloday Ne Ise Yarar 1

Deloday Nasıl Kullanılır?

Deloday ne işe yarar sorusunu cevapladıktan sonra, bu ilacın nasıl kullanılacağını inceleyelim… Deloday tablet, şurup ve efervesan şeklinde formalara sahiptir. Tüm formların detaylı kullanım açıklaması ise aşağıda yer almaktadır:

Deloday tablet (hap) nasıl kullanılır?

Deloday tabletin yetişkinler ve 12 yaş üzeri çocuklar tarafından kullanması önerilmektedir. Uzmanlar tarafından önerilen miktar ise günde 1 tablet şeklindedir. İlacı aç veya tok karnına içmekte herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu kapsamda ilaç bir bardak su yardımıyla bütün halde yutulmalıdır.

Deloday Ne Ise Yarar 6

Deloday Şurup Nasıl Kullanılır?

Deloday şurup genellikle 12 yaş altı çocukların tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak yetişkinler de şurubu tüketebilmektedir. Şurup kutusunun içinden çıkan ölçek yardımıyla doktor tarafından önerilen miktar ayarlanabilmektedir.

İlacın kullanımının ardından ise bir bardak su içilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü içilen su şurubun emilimini artırmaktadır.

Kullanan kişinin yaşına göre değişikli arz eden şurup kullanım miktarları ise, aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Yaş

Miktar

6 Ay- 1 Yaş Arası

Günde bir kez 2/5 ölçek (1,0 mg / 2 ml)

1 Yaş- 5 Yaş Arası

Günde bir kez yarım ölçek (1,25 mg / 2,5 ml)

6 Yaş- 11 Yaş Arası

Günde bir kez bir ölçek (2,5 mg / 5 ml)

12 Yaş ve Üzeri

Günde bir kez iki ölçek (5 mg / 10 ml)

Deloday Plus (Suda Eriyen) nasıl kullanılır?

Deloday Plus için uzmanlar tarafından önerilen doz miktarı günde 2 kez 1 efervesan tablet şeklindedir. Bu kapsamda suda eriyen tablet, 1 bardak suya atılmakta ve erimesinin hemen ardından içilmektedir.

Peki, Deloday kaç gün kullanılır? Bu sorunun cevabını alanında uzman doktorlar vermektedir. Çünkü hastalığın tedavi süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Deloday Fiyatı Ne Kadar?

Özellikle alerjik bünyelerin en büyük ihtiyaçları arasında yer alan Deloday ne işe yarar sorusunun yanında fiyatı da oldukça merak edilmektedir. İlaç fiyatlarına 2024 Ocak ayı itibariyle zam gelmesi Deloday fiyatlarını da etkiledi. Deloday fiyatları ilacın formuna göre değişiklik göstermektedir.

2024 güncel verilerine göre Deloday fiyatları aşağıdaki gibidir:

DELODAY İlaç Formu

Fiyat

DELODAY 5 mg 20 film tablet

88,39 TL

DELODAY PLUS 60/2.5 mg 20 efervesan 20 tablet

149,44 TL

DELODAY 0.5 mg/mg 150 ml şurup

54,14 TL

Deloday Ne Ise Yarar 5

Deloday Yan Etkileri Neler? Uyku Yapar Mı?

Bilindiği üzere tıp tedavisinde kullanılan her ilacın küçük de olsa bir yan etkisi bulunmaktadır. Bu kapsamda Deloday yaratabileceği yan etkiler konusunda oldukça merak edilmektedir. Genellikle kolay tolere edilebilen bir ilaç olarak bilinen Deloday, etken maddesi olan desloratadin dolayısıyla bazı yan etkilere yol açabilmektedir.

Deloday’in sebep olduğu yan etkiler ise aşağıda yer almaktadır:

  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Ağız kuruluğu

Çocuğuna Deloday kullananların ise bilmesi gereken başka bir nokta vardır. Deloday 2 yaşından küçük çocuklar için ishal, ateş ve uykusuzluk sorunlarına sebep olabilmektedir.

Peki Deloday uyku yapar mı? Normal şartlar altında Deloday’in uyku yapmadığı bilinmektedir. Ancak yapılan araştırmalar, küçük bir oranda da olsa bazı insanlarda hafif uykuya neden olabildiğini göstermiştir. Bu sebeple ilacın etkisi gözlemlenmeden araç ya da makine kullanımı önerilmemektedir.

Bunların yanı sıra Deloday kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı, hipertiroid, prostat büyümesi, karaciğer ya da böbrek sorunu ve glokom gibi hastalıklara sahip olan kişilerin kullanması için uygun bir ilaç değildir. Her halükarda doktor kontrolünde kullanılması önerilmektedir.

Muhabir: Özkan Çelik