Manisa’nın pek bilinmeyen, en az Safranbolu evleri kadar özgün mimariye sahip bir köyü olduğunu biliyor muydunuz? Adeta keşfedilmeyi bekleyen bir hazine olan Darkale Köyü çok sayıda tarihi ve kültürel yapıya ev sahipliği yapıyor. Üstelik bu köyün tarihi 2000 yıl öncesine uzanıyor. Peki, Darkale köyü nerede? Tarhala olarak da bilinen Darkale köyü hakkında bilinmeyenleri derledik!

Darkale Köyü Nerede?

Köyün ününü duyan birçok kişi Darkale Köyü nerede sorusunun yanıtını arıyor. Darkale Köyü, Manisa’nın Soma ilçesine yaklaşık 3 km uzaklıkta konumlanıyor. Manisa şehir merkezine ise 94 km mesafede yer alıyor.

Darkale Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Darkale’ye gitmek için Akhisar’dan Soma yoluna sapmak gerekiyor. Ardından 45 kilometre ilerideki köye ulaşılabiliyor. Darkale’de henüz konaklama imkanının bulunmadığını da belirtelim. Köyü ziyaret etmek isteyenler Soma’da konaklamayı tercih ediyor.

Darkale Koyu 2

Darkale Köyü Tarihi

Darkale Köyü’nün Osmanlı döneminde isminin Tarhala olduğu, Cumhuriyet döneminde ise Darkale ismini aldığı biliniyor. 1980’li yıllara kadar kalabalık bir nüfusa sahip olan köyde günümüzde az sayıda insan ikamet ediyor. Köyün nüfusunun 100-110 civarında olduğu biliniyor.

Darkale Köyü’nün tarihi M.Ö. 200’lü yıllara dek uzanıyor. Bergama Krallığı ve Bizans döneminde önemli yerleşim yerlerinden biri olduğu biliniyor. Darkale Köyü’nün Osmanlı döneminde ise gelirini deri işçiliği ve madencilikten sağladığı belirtiliyor.

Manisa'nın 600 Yıllık Sembolü: Sultan Cami Tarihçesi! Kim Yaptı? Manisa'nın 600 Yıllık Sembolü: Sultan Cami Tarihçesi! Kim Yaptı?

Ege’nin İlk Doğa Sporları Merkezi: Darkale

Manisa’nın saklı hazinesi olarak nitelendirilen Darkale, doğa sporu meraklılarının da kalbini fethediyor. Çam ormanlarıyla çevrili bu köy doğa sporları için oldukça elverişli. Asartepe ve Tuzlutepe’nin dik kayaları her yıl dağcıları ağırlıyor.

Darkale Köyü’nün etrafında bulunan yürüyüş ve bisiklet parkurları da ziyaretçileri kendine çekiyor. Hem tarihi dokusu hem de zengin doğasıyla öne çıkan bu köy daha fazla ziyaretçi ağırlamayı bekliyor.

Darkale Koyu 4

Darkale Köyü’nde Gezilecek Yerler

Darkale Köyü nerede yanıtladığımıza göre sıra gezi rotasını belirlemeye geldi. Darkale Köyü’nde gezilip görülmesi gereken birçok önemli nokta bulunuyor. Özellikle fotoğrafçıların ilgisini çekebilecek bu mekanlar görenleri kendine hayran bırakıyor.

Darkale Köyü’nde gezilecek yerler şu şekildedir:

  • Darkale Evleri
  • Kırkoluk Cami
  • Darkale Hamamı
  • Tarihi Çamaşırhane
  • Minareli Cami
  • Orta Cami
  • Tarihi Çeşmeler

Darkale Evleri

Darkale Koyu Evleri

Manisa Darkale Köyü’nde 150 civarında geleneksel konut bulunuyor. Mimarisi itibarıyla Safranbolu ve Beypazarı evlerini andıran bu yapılar eski köy evi görüntüsüyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Avlu kısmından giriş yapılan Darkale evlerinin içerisinde ahşap kaplama odalar ve açık sofralar yer alıyor. Kentsel Sit olarak belirlenen Darkale dar sokaklarında kaybolmak için de ideal bir mekan.

Kırkoluk Cami

Darkale Koyu Kırkoluk Cami

Selçuklu mimari özelliklerini taşıyan Kırkoluk Cami’nin beylikler döneminden kaldığı tahmin ediliyor. Günümüzde cami duvarında yer alan yazı ve çeşitli süslemelerin tahrip edildiği görülüyor. Ancak eşsiz mermer işçiliği ve iki kubbeli cami kabartmasını halen görmek mümkün.

Tarihi Çamaşırhane

Darkale Camasirhane

Kırkoluk Cami’nin güney kısmında tarihi bir çamaşırhane yer alıyor. İnşa tarihine dair kesin bir bilgi bulunmayan bu çamaşırhane eski Türk yerleşimine dair önemli bilgiler sunuyor. Bu çamaşırhanenin 1847 veya 1903 yıllarında inşa edildiği tahmin ediliyor.

Darkale Hamamı

Darkale Hamamı

Darkale Hamamı köyün girişini takip eden yolun sonunda yer alıyor. Tıpkı çamaşırhane gibi yapım tarihi bilinmeyen bu hamam günümüzde metruk halde bulunuyor. Hamamın kalıntıları itibarıyla üç kubbeli bir plana sahip olduğu, aynı zamanda sıcaklık ve ılıklık bölümleri bulunduğu düşünülüyor.

Minareli Cami

Darkale Koyu Minareli

Minareli Cami, 19. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen minaresiyle ön plana çıkıyor. Camiden bağımsız olan minarenin Osmanlı’dan öncesine bile gidebileceği düşünülüyor.

Orta Cami

Darkale Koyu Orta Cami

Darkale Köyü’nün diğer önemli camilerinden biri de Orta Cami olarak karşımıza çıkıyor. Köyün yamaç kısımlarında yer alan bu caminin konuttan camiye çevrildiği biliniyor. Minimal tasarımlı bir köy evini andıran bu yapıyı görenler fotoğraf çekmeyi ihmal etmiyor.

Darkale’deki Tarihi Çeşmeler

Darkale Koyu Cesmeler

Darkale Köyü’nde tarihi çok uzun süre öncesine dayanan sokak çeşmeleri yer alıyor. Bu çeşmelerin neredeyse hepsinin malzeme ve kemer formları birbirine benziyor.

Darkale’deki tarihi çeşmeler aşağıdaki gibidir:

  • Hacı Osman Hoca Zade Çeşmesi
  • Kabak Pınarı Çeşmesi
  • Körpeler Çeşmesi
  • Minareli Cami Çeşmesi
  • Delikanlı Odası Çeşmesi
  • Koca Oda Çeşmesi

Darkale köyü nerede ve bu tarihi köye dair tüm merak edilenleri yanıtladık. Keyifli gezmeler!

Muhabir: Özkan Çelik