Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin, "Devlet ilk günden itibaren polisiyle, askeriyle, jandarmasıyla, tüm güvenlik güçleriyle 11 ilimizde yerini almıştır." dedi.

Deprem bölgesinde 1 milyon 123 bin bina incelendiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"139 bin binadaki 458 bin bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tıpkı şehir merkezlerimiz gibi köylerimizi de 1 yıl içinde ayağa kaldırmayı hedefliyoruz. 1 yıl içerisinde kalıcı konutları yetiştireceğiz ve vatandaşlarımızı yerleştireceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde 70 bin köy evini yaparak hak sahiplerine teslim edeceklerini bildirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Osmaniye'de 1361, Adana'da 701, Adıyaman'da 8 bin 21, Diyarbakır'da 2 bin 927, Elazığ'da 386, Hatay'da 14 bin 141, Kahramanmaraş'ta 12 bin135, Kilis'te 1002, Malatya'da 17 bin 990, Şanlıurfa'da 2 bin 54, Gaziantep'te 9 bin 130 köy evi inşa edilecek." diye konuştu.

Toplu konut ve kentsel dönüşüm konusunda daha kararlı davranacaklarını belirten Erdoğan, "Gerekirse tüm yasal altyapıyı oluşturacak ve ona göre adımlarımızı atacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinde yapılacak konutlara ilişkin, "Yatay mimari prensibimiz çerçevesinde konutlarımızın hiçbiri zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyecek." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Can kayıplarında ihmali, kusuru, kastı olanlar varsa hesabını hukuk önünde sormak boynumuzun borcudur, kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. Yasımıza, acımıza, toprak altında yatan canlarımıza hürmeti olmayan fırsatçıların sizi karamsarlığa sürüklemesine lütfen müsaade etmeyin."

"GÖZLERİ KÖR, KULAKLARI SAĞIR"

Devlet ve millet olarak yaraları sarmaya çalışıyoruz. Depremin etkilediği bölgenin genişliği ve kış koşulları ilk etapta çalışmalarımızı zorlaştırsa da tüm imkanlarımızı seferber ettik. Afet bölgesine 13 bin iş makinesi sevk ettik. Ana muhalefetin başındaki ve yanındakiler devlet yok diyorlarsa da bunların gören gözü kör, duyan kulağı sağır kalpleri mühürlenmiş. İlk günden itibaren devlet 11 ilimizde yerini almıştır.

"ÇIKARILMASI GEREKEN DERSLER VAR"

Depremle ilgili detaylı muhasebe önümüzdeki günlerde yapılacak. Çıkarılması gereken dersler olduğu açıktır. Bu süreçte özellikle 17 Ağustos Marmara depremi sonrasında attığımız adımların ne kadar doğru olduğunu tecrübe etmiş olduk. Adana'da bir tanesi çıkmış, CHP'den belediye başkanı. Kentsel dönüşüme biz karşıyız diyor. Kentsel dönüşüm olmazsa olmaz. Bu kentsel dönüşümü muhakkak yapmamız lazım. Kentsel dönüşüm projeleriyle TOKİ vaasıtasıyla yönetilen toplu konut projelerinin önemini gördük. Tek bir TOKİ binası bile yıkılmadı.

Çeşitli engelleme girişimlerine rağmen kentsel dönüşümü gerçekleştirdiğimiz binalarda yaşayan insanlarımız bizlere dua ediyor. Gerekirse tüm yasal altyapıyı oluşturup ona göre adım atacağız.

Depremi bahane ederek Türkiye düşmanlığı yapanlara asla kulak asmayın. Fırsatçıların sizi karanlığa sürüklemesine asla izin vermeyin. Nasıl daha önceki afetlerde insanlarımızı aç ve açıkta bırakmadıysak devletimiz insanımızın yanındadır. Depremde ihmali ve kastı olan varsa hesabını sormak boynumuzun borcu. Bu konuda kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız." AA 

Editör: Onur Yılmaz