Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Türkiye'yi gaz merkezi yapalım" söylemine karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili çalışmaların başladığını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin gaz merkezi olması için bir teklifte bulunmuştu.

Türkiye'nin enerji güvenliği ve Avrupa'ya tedarikte önemli bir merkez olma özelliği taşıma özelliği taşıdığını vurgulayan Putin'den sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konu üzerinde çalışmalar için talimat verdiklerini duyurmuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamada çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağı belirtilmişti.

AVRUPA'YA GAZ SEVKİYATI İÇİN MERKEZ TRAKYA

A Haber canlı yayınında gündemi değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğalgaz için en yakın merkezin Trakya bölgesi olduğunu işaret etti.

Erdoğan, Trakya bölgesinden Avrupa'ya dağıtımın yapılmasının daha mümkün olduğunu belirtti.

"En yakın merkez olarak şu an itibarıyla Trakya bölgesi görülüyor ve oradan çıkış ve Avrupa'ya dağıtımını yapmak mümkün olacak"

"Gaz merkeziyle ilgili olarak sayın Putin ile yaptığımız görüşmeden sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız kapsamlı bir çalışmayı yapıyorlar. En yakın merkez olarak şu an itibarıyla Trakya bölgesi görülüyor ve oradan çıkış ve Avrupa'ya dağıtımını yapmak mümkün olacak. Arkadaşlarımız çalışma başlattı. Zaten biz uzun zamandır enerji merkezi olma yolunda adım atıyoruz. Merkez olmak için tek kaynak yeterli olmaz. Bunu dağıtmak gerek."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları ise şu şekilde:

"TOGG REKABETÇİ OLACAK"

"Her şeyden önce orası fabrika. Birileri diyordu da fabrika nerede diye. Togg burada üretilecek. Togg'daki tüm işçilerle, mühendislerle resim çektirdik. Ardından fabrikayı gezdik. Fabrikada her şey robotik. Tüm kaynak sistemleri robotik işlemlerle yapılıyor. İnsan bunu görünce iftihar ediyor. Rabbim bizlerle bunu nasip etti. Tabi fiyat falan şimdiden başladılar sormaya. Biz de diyoruz ki Togg satışa sunulduğunda rekabetçi olacak. Piyasaya çıktığı anda kendi sınfındaki araçlarla mücadele edebilecek. Mart ayında yollara çıkmadan önce fiyatını tespit edeceğiz. Şimdi bunu söylemek çok yanlış olur."

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2021 yılının son 4 ayında 500 baz puanlık indirimle faizi yüzde 19'dan yüzde 14'e çekmişti. 2022 yılında uzun bir süre faizi sabit bırakan Merkez Bankası, ağustos ve eylül aylarında yaptığı 100'er baz puanlık indirimin ardından faizi yüzde 12'ye düşürdü. Merkez ekim ayında ise faizi 150 baz puanlık indirimle yüzde 10.5'e indirdi. Herkes faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceğini merak ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın canlı yayındaki sözleri konu hakkında önemli bir ipucu verdi.

"FAİZİ TEK HANELİ RAKAMLARA ÇEKİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başkanlık sistemine geçmemiz ile beraber Türkiye'ye istikrar geldik. Sağlıklı bir ekonomiyle yolumuza devam ediyoruz. Faizi tek haneli rakamlara çekiyoruz." şeklinde konuştu. Erdoğan'ın bu sözleri faiz indirimlerinin devam edeceğine yönelik önemli bir sinyal oldu. 

Editör: Onur Yılmaz