Emekli maaş artışları için bir yılda dört defa kanun çıkarıldığını hatırlatan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu “Bu durum emeklinin içinde bulunduğu sefaleti gösteriyor” dedi.

Emekli maaş zamlarının görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Bakırlıoğlu TÜİK’in enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığının en açık kanıtının emeklilere yapılan ek zamlar olduğunu söyledi.

Bakırlıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz bunu Meclis’te defalarca dile getirdik, ikaz ettik; bu 5 puanlık artışın çok az olduğunu belirtmiş olmamıza rağmen bizi dinlemediniz, şu anda böyle bir önergeyle düzeltme yoluna gidiliyor. Bağ-Kur ve SSK emeklilerine yüzde 5'lik refah payı verilerek maaş zammı yüzde 42,57'ye çıkarılmak istenmekteydi hatta bu oran iktidarın verdiği önergeyle memur emeklilerinde olduğu gibi yüzde 49,25'e çıkarılacak. En düşük emekli maaşlarını iki defa arttırmışız, refah payları vermişiz. Dikkat ederseniz bu ülkede ocak ve temmuz aylarında en önemli tartışma konusu emekli maaşlarına ve asgari ücrete yapılacak olan zam oranları. 2019 yılında emeklilerin millî gelirden aldığı pay yüzde 8,5'muş, 2023'te EYT düzenlemesine ile emekli sayısı 1,5 milyon artmış olmasına rağmen bu pay yüzde 6,7'ye düşmüş. Ülke yaşlanıyor, emekli sayısı artıyor ancak emeklilerin millî gelirden aldığı pay her geçen yıl azalıyor” dedi.

Hissedilen Enflasyon Bir İtiraftır

Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Her seferinde emekli maaşlarıyla ilgili düzenleme yapmak zorunda kalıyoruz? Çünkü dünyanın en fazla enflasyonunun yaşandığı ülkemizde TÜİK'in enflasyon verilerinin gerçeğin yanından bile geçmemesinden kaynaklanmakta. Zaten TÜİK'in en son yaptığı açıklaması neredeyse bir itiraf niteliğinde. Ne diyor TÜİK? ‘Ülkede bizim hesabımıza göre enflasyon yüzde 64 ancak vatandaşın hissettiği enflasyon yüzde 129.’ Dikkatinizi çekerim, yüzde 129 enflasyon bağımsız bilim insanlarından oluşan Enflasyon Araştırma Grubu ENAG'ın rakamlarıyla neredeyse aynı. Biz de yıllardan beri aynı şeyi söylüyoruz zaten; TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile vatandaşın hissettiği enflasyon birbirinden çok farklı. Buradan şu çıkıyor; biz; asgari ücreti, memur ve emekli maaş artışlarını ENAG'a göre yani hissedilen enflasyona göre yapsak yani TÜİK görevini yapmış olsa rakamları doğru açıklasa bu ülkede hiç kimse açlık sınırının altında yaşamak zorunda kalmayacak. Tüm bu gerçekler ortadayken, milyonlarca emekliyi açlık sınırının çok altında maaş almak zorunda bırakacaksınız, sonra hiç sıkılmadan "Emekliyi enflasyona ezdirmedik." diyeceksiniz, hatta daha ileriye gidip, 2024 yılını emekli yılı ilan edeceksiniz. Böyle bir durumun izahı olabilir mi?

Ferdi Zeyrek facianın eşiğinden döndü! İlk müdahaleyi eşi yaptı Ferdi Zeyrek facianın eşiğinden döndü! İlk müdahaleyi eşi yaptı

En Düşük Emekli Maaşı 17 Bin Lira Olmalı

Bakırlıoğlu, konuşmasında son olarak şu ifadeleri kullandı: “CHP olarak her zaman söylediğimiz gibi en düşük emekli maaşı asgari ücretin altında olmamalı. Mecliste bu konuda defalarca önerge verdik maalesef AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Emekliye reva görülen bu sefalete artık dur demenin zamanı geldi. 31 Martta emekliler bu iktidarı sandıkta emekli edecektir.”

Muhabir: Özkan ÇELİK