Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, Türkiye Büyük Millet Meclisinde hakkındaki kararın okutulmasının ardından düşürüldü. Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesinin ardından CHP Manisa İl Başkanı İlker Özalper açıklama yaparak Atalay’a sahip çıktı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Özalper, Anayasanın çiğnendiğini iddia etti. Özalper şöyle konuştu: “Yargıtay’ın Anayasa’yı ve onu korumakla yükümlü olan Anayasa Mahkemesini hiçe saydığını bir süredir hep birlikte şaşkınlıkla izliyorduk. Geldiğimiz noktada ise artık kanunları yapmakla görevli olan yasama organı tarafından Anayasamızın açık bir şekilde çiğnendiğine ne yazık ki şahit olmuş bulunmaktayız. Bu durum, mevcut iktidarın kanun tanımazlığını; kendisini her türlü yasanın, her türlü kuralın üstünde gördüğünü bir kez daha gözlerimizin önüne sermiştir. Daha önce yaptığımız açıklamalarla Anayasa’nın ve Anayasa Mahkemesinin yok sayılmasının; ülkemizde hiçbir bireyin hukuki güvencesinin olmadığı anlamına geldiğini Cumhuriyet Halk Partisi olarak defalarca vurgulamıştık. İktidarı defalarca kez uyarmıştık. Hukuk Devleti ilkesinin, milli iradenin, seçme ve seçilme hakkının yasama organı kanalıyla ilga edilmesinin önünde bizler varız, Cumhuriyet Halk Partisi var demiştik. Çünkü Anayasa ve Anayasa Mahkemesi yalnızca Can Atalay’ın güvencesi değil, ona kastedenler de dahil olmak üzere tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının güvencesidir”

“İktidar Anayasa’yı Yok Etmeye Kararlı”

Cumhuriyet Halk Partisi olarak halkın, hakkın, hukukun, anayasanın ve yasaların her daim savunucusu olmaya devam edeceklerini dile getiren Özalper “Ancak geldiğimiz bu noktada yaşanan olaylar, iktidarın “Anayasayı yok etme” konusunda ne denli kararlı olduğunu bize göstermiştir. Genel Başkanımız Özgür Özel’in de dediği gibi, ‘Anayasa olmazsa devlet olmaz. Anayasa'yı yok sayanlar bugün Can Atalay'a, Hatay'a ama yarın herkese tehdittir. Bu darbe girişiminin karşısında Anayasa'yı korumak her vatandaşın vatandaşlık görevidir. Direneceğiz, mücadele edeceğiz.’ Cumhuriyet Halk Partisi, siyasi iktidarın hukuku yok sayan tutumuna karşı, hukukun üstünlüğü mücadelesine, millet iradesine ve seçme seçilme hakkına geçmişte de olduğu gibi bugün de büyük bir kararlılıkla sahip çıkmaya, bunların karşısında olan kişi ve kurumlara karşı mücadelesine devam edecektir. Onlar her ne kadar hukuku, anayasayı tanımasalar da halk, kendi iradesine kastedenleri hiçbir zaman affetmeyecektir. Hukukun tekrar egemen olduğu bir Türkiye’de buluşmak umuduyla.” İfadelerini kullandı.

Muhabir: Özkan ÇELİK