CHP İl Başkanı Balaban sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı destek açıklamasında; “Tarihi manipüle ederek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in üzerinden oynanan bu oyuna karşı başkanımızın yanındayız! İşte gerçekler!” başlığıyla katıldığı bir canlı yayında yaptığı konuşmasına yer verdi.

TARİHİ GERÇEKLERİ MANİPÜLE EDİYORLAR

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban yaptığı açıklamada, ‘Keşke Yunan galip gelseydi’ diyen bir zihniyeti savunan insanların bu konuda ne Tunç Soyer’e ne kendilerine edebilecekleri bir laf olmadığını belirterek şu ifadelere yer verdi; “Keşke Yunan galip gelseydi diyen bir zihniyeti savunan bu insanların Tunç Soyer’e ve bize edebilecekleri bir laf yok. Şunu korkmadan, yine, söyleyelim. Bizler şuna tarihin manipüle edilmesine karşıyız. Diyorlar ki; Abdülhamid Han döneminde bir karış toprak kaybolmadı. Şimdi bunu siz tarihi belgelere dayanmadan nasıl iddia edebilirsiniz? 2. Abdülhamid’in artıları vardır, eksileri vardır ama artılarını söylüyorsanız eksilerini de söyleyeceksiniz. 2. Abdülhamid döneminde en büyük toprak kaybını yaşadık biz, Mısır, Tunus, Bosna-Hersek, Macaristan, Romanya, Kıbrıs, Teselya. Hepsi elimizden çıktı. Siz bu tarihi gerçekleri göre göre bu tarihi belgeleri bile bile nasıl diyebilirsiniz 2. Abdülhamid döneminde elimizden bir karış toprak çıkmadı? Bu yanlış bilgidir manipülasyondur, biz bu manipülasyonlara karşı çıkıyoruz.”

SEVR BU ÜLKENİN ÖLÜM FERMANIDIR

Lozan antlaşması ve adalar meselesine de değinen CHP’li Balaban, açıklamasının devamında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına minnet duyulması gerektiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “Yine ne diyorlar, “Lozan’da adaları kaybettik”. Bu son derece yanlış hatta yalandır. Bunu da açıklayayım. 12 Adayı biz Trablusgarp Savaşı’ndan sonra gerçekleştirilen Uşi Antlaşması ile kaybettik. Bu antlaşmayı imzalayan kim? O dönemin Osmanlı Hükümeti. Ege Adaları’nı Balkan Savaşı’nda kaybettik, Ege Adaları’nın Balkan Savaşı’nda kaybedilmesinden sonra 1913 Londra Konferansı’nda bunu kabul eden kim? Dönemin Osmanlı Hükümeti, Osmanlı Devleti. Daha Cumhuriyet doğmamış. Ama utanmadan Ege Adalarını ve 12 Adayı Lozan’da kaybettik demek tam bir aymazlıktır, bu ülkenin kurucularına ihanettir. Hatta utanmadan kalkıp Sevr Lozan’dan daha iyidir diye açıklamalar da yapılıyor. Sevr bu ülkenin ölüm fermanıdır, Sevr’i yırtıp parçalayıp atan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını saygıyla anmak bizim vatani görevimizdir. İyi ki Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Sevr’i yırtıp attı.”

TARİHİMİZİ SAHİPLENEREK 21. YY’A YAKIŞIR BİR CUMHURİYET’İN MÜCADELESİNİ VERİYORUZ

Açıklamasının son kısmında Soyer’in sözlerine değinen CHP’li Balaban, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Sayın Tunç Soyer’in söylediği gibi evet Osmanlı’nın son döneminin yöneticileri işbirliği yapmıştır. Damat Ferit kimdir? İstanbul’da Osmanlı Hükümeti’nin sadrazamıdır. Neyin kurucusudur, neyin başkanıdır? İngiliz Muhipler (Sevenler) Cemiyeti’nin. Ayın şekilde Vahdettin ne yapmıştır? İngilizlerle işbirliği yapmıştır. Bunları söylemek Osmanlı’yı reddetmek değil, buradaki yanlışları medenice ortaya koymaktır. Tekrar söylüyorum bizim amacımız Osmanlı Devleti’ni, Selçuklu Devleti’ni, tarihimizi inkar etmek değil. Tam tersi o tarihimizi de sahiplenerek onların üzerinde 21. yy’a yakışır bir Cumhuriyet rejimini, evrensel hukuku egemen kılarak ‘teba’ anlayışından vatandaşlık anlayışına geçmenin mücadelesini veriyoruz. 21. yy’da saltanat tartışmaları ve saltanatı savunmaları abesle iştigaldir. Sayın Tunç Soyer’in yaklaşımı da bu doğrultuda olmuştur. Hiçbir zaman hiçbir şekilde geçmişe yönelik bir hakaret geçmişe yönelik bir karalama değil, tam tersi o dönemdeki işbirliğini, Atatürk’ten aldığı güçle net bir şekilde ortaya koymuştur. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in her anlamda böyle büyük bir organizasyon yapması bu ülkede umudu büyütmüştür, çoğaltmıştır. Yürütülen algı operasyonlarına karşı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in yanındayız.”

Editör: Zerrin Ağar