Bundan tam 100 yıl önce, 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın yıldönümünde CHP ve İYİ Parti Manisa il başkanlıkları, açıklama yaptı. CHP Manisa İl Başkanı İsmail Çalışkan, antlaşmanın Türkiye Cumhuriyeti’ni tüm dünyaya kabul ettiren önemli bir diplomatik zafer olduğunu ifade etti. Lozan’la birlikte, cephede kazanılan savaşın diplomatik olarak taçlandırıldığını söyleyen İYİ Parti Manisa İl Başkanı Ali Zafer İksir de “Lozan Türkiye Cumhuriyetinin tapusudur” dedi.
CHP Manisa İl Başkanı İsmail Çalışkan ve İYİ Parti Manisa İl Başkanı Ali Zafer İksir; 24 Temmuz 1923’te imzalanan ve 100. yılına giren Lozan Barış Antlaşması için yazılı açıklama yaptı. Türkiye topraklarının çizildiği Lozan Antlaşması’nın 100’ncü yıldönümü sebebiyle CHP Manisa il başkanlığında basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya CHP Manisa İl Başkanı İsmail Çalışkan, CHP Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Uysal, parti yöneticileri ve partililer katıldı.
“LOZAN DİPLOMATİK BİR ZAFERİN ADIDIR”
Açıklamada Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıldönümü ile ilgili sözlerine başlayan CHP Manisa İl Başkanı İsmail Çalışkan, antlaşmanın Türkiye Cumhuriyeti’ni tüm dünyaya kabul ettiren önemli bir diplomatik zafer olduğunu ifade etti. CHP İl Başkanı Çalışkan açıklamasında Lozan ile ilgili şu ifadelere yer verdi: “780 bin kilometrelik ülke topraklarımız, Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olduğunu egemen devletlere kabul ettirdiğimiz gün. Lozan Barış Antlaşmasıyla, emperyalist güçlerin aralarında pay etmeye yeltendiği vatanımızın sınırları zaferimizle çizildi. Kapitülasyonlar kaldırıldı. Ekonomimiz millileştirildi. İç-dış borçlarımızı ve kaynaklarımızı denetleyen Düyun-ı Umumiye belasından kurtulduk. İktisadi bağımsızlaşmanın önü açıldı. Yunanistan’da kalan Türk azınlığının hakları güvence altına alındı. Kıyılarımıza yakın adaların gayri askeri statüsü teyit edildi. Lozan, topraklarımızı karış karış bölen, yoksul halkımızın tüm varlığını yabancı güçlerin insafına terk eden, saltanatın tacını ve tahtını kurmak adına halkı kendi yurdundan esire dönüştüren, Sevr Anlaşması’nı tarihin çöplüğüne atan diplomatik bir zaferin adıdır. Cumhuriyetimizin ve partimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Lozan Barış Antlaşması, Türk Ulusu’na yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Anlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın yıkılışını anlatan bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri bulunmayan bir siyasal utku eseridir.’”
“LOZAN’I HEDEF ALAN ATATÜRK’E DÜŞMANLIK ETMEKTEDİR”
CHP’li Çalışkan, açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Lozan saltanat sevdalılarına, emperyalizme, mandaya karşı mücadelemizin zaferle taçlandırdığımız belgesidir. Lozan, dünya üzerinde saygın bir ülke olarak yer almamızın teminatıdır. Lozan’ı hafife alan, subjektif ve maksatlı söylemlerin nesnesi haline getiren, hatta kinle yaklaşanlara, İnönü’ye, onun üzerinden Atatürk’e, Cumhuriyetin kurucu kadrolarına ve değerlerine düşmanlık etmektedir.”
“24 TEMMUZ RESMİ BAYRAM OLARAK KUTLANMALADIR”
Lozan’ın Türkiye Cumhuriyeti tarihinde büyük bir önemi ve yeri olduğunu söyleyen CHP’li Çalışkan, Lozan7ın imzalandığı 24 Temmuz tarihinin resmi bayram olarak kutlanması için partisinin TBMM’ye kanun teklifi sunduğunu belirterek, “Özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın tapu senedi olan Lozan’a giden süreci inşa eden ve antlaşmayı hayata geçiren başta önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve 2’nci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü ile milli mücadele kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Kurucu değerlerimiz ve kurucu kadrolarımızın hedef ve idealleri, geçmiş 100 yılda olduğu gibi önümüzdeki yüz yıllarda da vazgeçilmez yol göstericimiz olmaya devam edecektir. CHP olarak, kanun teklifimizi meclis başkanlığına sunduk. Lozan Antlaşması’nın imzalandığı 24 Temmuz resmi bayram olarak kutlanmalıdır.”
BAŞKAN İKSİR “ LOZAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TAPU SENEDİDİR”
İYİ Parti Manisa İl Başkanı Ali Zafer İksir 24 Temmuz 1923’te imzalanan ve 100. Yılına giren Lozan Barış Antlaşması için bir kutlama mesajı yayımladı. Cephede kazanılan savaşın diplomatik olarak taçlandırıldığını söyleyen İksir “Lozan Türkiye Cumhuriyetinin tapusudur” dedi.
Lozan antlaşmasının, 100 yaşına girecek olan Türkiye Cumhuriyetinin ilk yüzyılına ışık tuttuğunu söyleyen Başkan İksir sözlerine şöyle devam etti, “ 24 Temmuz 1923 yılında İsmet İnönü ve yanındaki heyet tarafından imzalanan Lozan Antlaşmasının 100. Yılını kutluyorum. Cephede kazandığımız savaşın diplomatik olarak zafere dönüşmesini sağlayan Lozan Antlaşması Türkiye Cumhuriyetinin tapusu olarak bizler için çok önemlidir. Milli ve ekonomik çıkarlarımızın korunduğu bu antlaşma, Cumhuriyetimizin ilk yüzyılına ışık tuttuğu gibi ikinci yüz yılında da bizlere rehber olacaktır. Başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmak üzere tüm Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızı minnet ve rahmetle anıyorum” dedi. Özkan ÇELİK