Dünyanın önde gelen elektrikli araç üreticilerinden Çin merkezli BYD, Türkiye’nin ardından küresel genişleme planları kapsamında Pakistan’da da üretime başlamaya hazırlanıyor. Şirket, Karaçi kenti yakınlarında inşa edilen yeni fabrikasında 2026 yılında ilk araçları banttan indirmeyi hedefliyor.
Hedef Gelişmekte Olan Pazarlar
Gerçek Gündem’de yer alan habere göre, Çin pazarında artan rekabet ve fiyat baskılarının ardından gelişmekte olan ülkelere yönelen BYD, Manisa’da kurduğu üretim tesisinin ardından Pakistan’a yatırım kararı aldı. Elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlara olan talebin artması, şirketin bu bölgeye olan ilgisini artırdı. Yeni tesisin, Pakistan hükümetinin sunduğu yatırım teşviklerinin de etkisiyle Karaçi yakınlarında inşa edilmeye başlandığı bildirildi.
25 Bin Araçlık Üretim Kapasitesi
BYD Pakistan Satış ve Strateji Başkan Yardımcısı Danish Khaliq, Reuters’a yaptığı açıklamada, fabrikanın yılda 25 bin araç üretim kapasitesine ulaşmasının hedeflendiğini belirtti. Nisan ayında temeli atılan tesisin, çift vardiya sistemiyle çalışacağı ve üretimin yüksek verimlilikle sürdürüleceği açıklandı.
İlk Araçlar 2026’da Yollarda Olacak
Yeni fabrikanın ilk araçlarının Temmuz veya Ağustos 2026 tarihinde banttan indirilmesi öngörülüyor. Ancak tam kapasite üretime ne zaman geçileceği ve seri üretim takvimiyle ilgili net bir açıklama yapılmış değil.
Pakistan Otomotiv Sektörü İçin Dönüm Noktası
BYD’nin bu yatırımı, Pakistan otomotiv sanayisi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Elektrikli araç üretimi sayesinde hem yerli istihdamın artması hem de sürdürülebilir ulaşım hedeflerine katkı sağlanması bekleniyor.
Türkiye ve Pakistan gibi stratejik pazarlarda üretim tesisleri kuran BYD, bu hamlelerle küresel pazardaki varlığını güçlendirmeyi ve Çin dışındaki üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor.