Çalışma ekonomisi profesörü Aziz Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Mart 2024 gelir-gider dengesinin 2.1 milyar TL fazla verdiğini açıkladı. Bu tabloya rağmen, emeklilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. SGK'nin mali durumunun iyileşmesine rağmen, emekli aylıklarının düşük tutulmaya devam edeceğini belirtti.

Çelik'in paylaşımına göre, SGK'nin Mart 2024 aylık verileri, emekliler için trajik bir tabloyu ortaya koyuyor. SGK'nin gelir-gider dengesinin artı yönde olmasına rağmen, emekli aylıkları düşük seviyede seyrediyor. Ortalama emekli aylığı 11 bin 866 TL'ye gerilerken, en düşük emekli aylığı da 10 bin TL seviyesine tamamlandı.

Sosyal medya hesabından tabloyu paylaşan Çelik şu ifadeleri kullandı:

SGK Mart 2024 aylık verilerine göre SGK'nin gelirlerinin giderlerini karşılama oranı yüzde 100,8 oldu. SGK bütçesi 2,1 milyar TL fazla (yanlış okumadınız, fazla) vermiş! Ancak Mart 2024'te emekli aylıkları iyiye dibe vurdu. Ortalama (en düşük değil) emekli aylığı 11 bin 866 TL'ye geriledi.

En düşük emekli aylığı 10 bin liraya tamamlanırken ortalama aylığın 11 bin 866 TL olması korkunç bir durumdur. Emekliler dipte eşitleniyor. Peki SGK'nin gelir-gider tablosu nasıl denkleşti? Bunun sihirli formülü ne? Elbette emeklilere daha düşük kaynak ayırmak!

SGK'ye bütçe transferleri artırmak yerine, asgari ücreti artırarak SGK prim gelirleri artırmak yerine emekli aylıklarını bastırıyorlar! SGK'yi şirket gibi yönetiyorlar. Böylece SGK'nin mali dengesi düzeliveriyor! Temmuz ayında asgari ücretin artmaması sadece çalışanları değil emeklileri de olumsuz etkileyecek. SGK gelirleri artmadığı için emekli aylıkları düşük tutulmaya devam edecek.

Bugün başlıyor! Emeklinin zam farkı bugün hesaplarda Bugün başlıyor! Emeklinin zam farkı bugün hesaplarda

"Para yok" diyecekler, "Kaynak yok" diyecekler. 

Kaynak: Haber Merkezi