Bodrum Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yapılan etkinliğe; Zabıta, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü personeli ile Ortakent Dr. Hüseyin Mümtaz Ataman İlkokulu 2-A sınıfı öğrencileri ve öğretmenleri katıldı. Etkinliğin amacı, doğayı koruma bilincini çocuklara erken yaşta kazandırmak oldu.
TÜRÇEV Uzmanı Anlattı
Etkinlik kapsamında, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Mavi Bayrak Muğla Koordinatörü Gürcan Kaya, öğrencilere kum zambağının yaşam alanı, fiziki özellikleri ve ekolojik önemi hakkında sunum yaptı. Kaya, çocuklara çevreye karşı daha duyarlı olmaları yönünde de önerilerde bulundu.
“Kum Zambağı Endemik ve Tehlike Altında”
Gürcan Kaya yaptığı açıklamada, “Dünya Biyoçeşitlilik Günü’nün anlamına uygun olarak çocuklarımıza kum zambağıyla ilgili bilgi verdik. Bu bitki dünya genelinde endemik tür olarak biliniyor ve korunması büyük önem taşıyor. Bodrum Belediyesi’ne bu duyarlılığı için teşekkür ediyorum” dedi.
Koparmanın Bedeli Ağır
Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre nesli tehlike altında olan kum zambaklarının soğanlarının yurt dışına çıkarılması yasak. Ayrıca bitkinin koparılması durumunda 387 bin 141 TL idari para cezası uygulanıyor. Bu ceza, hem vatandaşlara hem de ziyaretçilere doğal yaşamı koruma konusunda önemli bir uyarı niteliğinde.