Peki, evli ve bekar erkekler arasında neden böyle bir fark oluşuyor? Araştırmacılara göre, evli erkeklerin ölme ihtimali sağlık durumlarını takip eden bir yakınları olduğu için daha düşük. Çünkü bekar erkeklerin genellikle sağlık durumlarını takip eden bir yakınlarının olmadığı düşünülüyor.

Bekarların daha yüksek ölüm riskine sahip grupta yer aldığı belirtilirken çalışmada ilginç bir detay daha ortaya çıktı; evlendikten sonra dul kalan, boşanan ya da ayrılan erkekler evliliğin koruyucu yönünden etkilenmeye devam etti.

KADINLAR ARASINDA FARK ÇIKMADI

Araştırmacılar, evli ve bekar kadınların da kalp yetmezliğinden ölme ihtimallerine baktı. Erkeklerin aksine kadınlarda böyle bir eğilim tespit edilmedi. Uzmanlara göre bu durumun nedeni, kadınların zaten sağlık durumlarına dikkat etmeleri.

Colorado Üniversitesinin yürüttüğü çalışmada ekip, doktorlara kalp yetmezliği olan hastaları tedavi ederken medeni durumlarını sormalarını önerdi. Çalışmanın lideri Dr. Katarina Leyba, bu konuda, “Yaşam boyu bekar kalmak, erkeklerde ölümün önemli bir habercisi fakat kadınlarda değil. Klinisyenler olarak, hastalarımızı sadece tıbbi risk faktörleri açısından değil, yaşam koşulları açısından da düşünmemiz gerekiyor. Bir kişinin ilişki durumu ve kalp yetmezliğinin klinik seyri arasında bir ilişki var." diyor.

(Independent)

Editör: Onur Yılmaz