"MANİSA'DA TARIM ÖN PLANA ÇIKTI"
Manisa'nın son zamanlarda sanayisiyle daha fazla ön plana çıktığını belirten Bektaş, sanayinin yanında tarım alanında da Manisa'nın çok zengin olduğunu söyledi. Vali Bektaş, "Bizim sanayi ile eş diğer potansiyelimiz tarımdır. İki ürünümüz ön plana çıkıyor birisi üzüm diğeri zeytindir. 21 milyon zeytin ağacımız var. Bizim 22-23 bin dekar büyüklüğünde organize sanayi bölgemiz var. Yatırımcıya verecek arsamız kalmadı. Ciddi sanayici ve yatırımcı atağıyla karşı karşıyayız. 2014 yılında ihracatımız 4 milyar 311 milyon dolar oldu. Manisa, Türkiye geneli ihracat sıralamasında İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Ankara ve Gaziantep'ten sonra 7. sırada yer aldı" dedi.
"TÜRKİYE TURİZMDE DÜNYANIN 6. BÜYÜK ÜLKESİ"
Türkiye'nin dış ticaret hacminin 35 yılda 500 milyar dolara geldiğini belirten Zeybekci, "2002 yılında 35 milyar dolardan 171. 6 milyar dolarlık ihracata geldi. Türkiye turizmde dünyanın 6. büyük ülkesi haline geldi. Türkiye Avrupa'nın dördüncü turizm destinasyonu haline geldi. Hedef dünyada bir numara olmak çünkü bu topraklar dünyanın en güzel ülkesi de ondan. Tabiat kültür ve tarihi insan anlamında en güzel. Sadece bir şehrin etrafındaki kültürel varlıklarını toplayın Yunanistan'daki kültür varlıklarından fazladır. Türkiye 2002 yılında Avrupa birliği tanımlı borçlarının yüzde 75'idi şimdi milli gelire oranı yüzde 33'ler seviyesine geldi. Türkiye'nin cari açık diye bir problemi vardır biliyorsunuz. 2014 yılında 1.4 milyon vatandaşına iş sahibi yaptı. Türkiye, dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmak istiyorsa iş gücü katılım oranımız yüzde 70'i olacak. Yüzde 2.9 büyüme büyük bir başarıdır. Bizden daha fazla büyüyen Macaristan, İrlanda, Malta G7 ülkelerinde en fazla büyüyen ülke olduk. Bizim ülke olarak yüzde 5'in altında büyümeyi asla hayal etmemiz lazım. 12 yıl boyunca Türkiye ortalama yüzde 5 büyüdü. 2008 krizinden sonra 21 çeyrekten beri üst üste 5.6 büyüdü. 12 yıldan beri Türkiye ihracatını bir hesaba göre yüzde 13.1, diğer hesaba göre yüzde 14.2'ye çıkardı. Türkiye her sene ihracatını arttırdı. Bu dünyada nadir görülen rakamlardandır" dedi.
"BİRİLERİ DALGA GEÇERKEN?"
Zeybekci, bu ülkenin bankalarının bir gece de darmadağın edildiğini belirterek, "Birileri Türkiye 2023 hedefleriyle ilgili dalga geçerken, bunu o sırça sarayla da otururken hayal dahi edemeyenler Türkiye'nin bu hedeflerini ulaşamayacağını düşünüyorlar. Bu ülkenin bankaları bir gece de darmadağan edildi. Bir gecede yüzde 7 bin faiz ödedi. O para talan edilmemiş olsaydı, şuanda yaklaşık 400 milyar dolar değer hesaplanıyor. 2002 yılında bu ülkede çok büyük bir oyun oynandı. Son defa belki operasyon düzenleniyordu. Bitti bitecekti. 2002 yılından neden Halk Bankası'nı kapatacaksınız dediklerini şimdi anlıyoruz. Ziraat Bankası'nı kapatın diyenlerin niyetini şimdi anlıyoruz. 70-80 sayfalık bir doküman benim elimde. Her birinin 20 milyar TL görev zararı vardı. Vakıflar Bankasına ne oldu biliyor musunuz 2005 yılında Vakıflar Bankası halka arz edildi. Yüzde 20'sı 1.5 milyar dolara gitti. Toplam vakıflar bankasının değerinin 10 milyar dolar olduğunu söylüyordular. 2002 yılında Türkiye'yi tam çöktürdüler, operasyonu yapacaklarken Türkiye milletin eliyle dur dedi. Artık Türkiye'de hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Dış ticareti ile gelişmesiyle büyümesiyle 2014 yılını görüşmek istiyorum.
2013 yılında cari açık problemi var dendi Türkiye'nin yüzde 7.4 oranında cari açık verdiği yıla 2014 yılında bir hedef koyduk. Bütün dünya dedi ki yüzde 6.4 olursa siz büyük bir iş başarmış olursunuz dedi. Türkiye 5.7 cari açık yaptı" dedi.
Editör: TE Bilişim