Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından kira beyannamelerine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Binlerce gayrimenkulde tespitte bulunduk

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, idari kayıtları (tapu, MERNİS gibi) ve teknolojik imkanları en üst düzeyde kullanarak kira geliri elde edip beyanname vermeyen mükellefleri tespit etmeye yönelik çalışmalarını titizlikle sürdürdüğünü vurgulayan Şimşek, şunları söyledi:

"Denetim planına aldığımız 1,2 milyon gayrimenkulden bugüne kadar yaklaşık 420 bininde yerinde tespitte bulunduk. Saha denetimlerimize ve mükelleflerimizi bilgilendirmeye devam ediyoruz. 2023 yılı istisna tutarı olan 21 bin lira üzerinde kira gelirine sahip mükelleflerimize herhangi bir yaptırıma maruz kalmamaları için 5 Nisan'a kadar beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendiriyoruz."

Süre uzatılmıştı

2023 yılı kira gelir beyannamesi için son tarih yaklaşıyor. Başvuruların 1 Nisan'da sona ereceği duyurulmuştu ancak süre 5 Nisan Cuma gününe kadar uzatıldı. Mükellefler, kira gelir beyannamelerini Gelir İdaresi Başkanlığı, Dijital Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden de işlem yaparak verebilirler.

Kimler beyanname verecek?

2023 yılında, konutlardan yıllık 21 bin liranın üzerinde, iş yerlerinden ise 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödemekle yükümlü olacaklar.

İstisna bedeli ne kadar oldu?

2023 yılında, yıllık 21 bin lira ve altında mesken kira geliri elde edenler gelir vergisinden muaf olacaklar. 2024 yılı için ise gelir vergisi istisnasının 33 bin lira olarak belirlendiği duyuruldu.

İstisnadan kimler yararlanamayacak?

Ticari, zirai veya mesleki kazançlarını beyan etmek zorunda olanlar ile yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler, ayrı ayrı veya birlikte elde ettikleri ücret, menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradı ve diğer kazançlarının toplamı, 2023 yılı için belirlenen 550 bin lirayı aşıyorsa, kira gelirlerini zamanında beyan etmeyen veya eksik beyan edenler bu istisnadan yararlanamayacaklar.

Cezai işlem uygulanacak mı?

Elektronik ortamda beyan edilmesi gereken beyannamelerin zamanında verilmemesi durumunda özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Ek olarak, verginin süresinde tahakkuk ettirilmemesi halinde verginin bir katı vergi ziyaı cezası kesilecek.

Mersin'de dehşet: Karısını, kaynanasını ve kayınbabasını öldürdü Mersin'de dehşet: Karısını, kaynanasını ve kayınbabasını öldürdü

Kaynak: AA