Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK borçlarına yönelik yeni düzenlemeleri açıkladı. İşverenlerin mali yükünü azaltacak uygulamayla SGK borçlarında tecil süresi 72 aya çıkarılırken, teminatsız taksitlendirme limiti 10 milyon TL’ye yükseltildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, iş dünyasına yönelik önemli destek paketlerini duyurdu. Kars’ta iş insanlarıyla bir araya gelen Bakan Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan vadesi geçmiş borçların yapılandırılması ve taksitlendirilmesi konusunda yeni kolaylıklar getirildiğini açıkladı. Yapılan düzenlemeler kapsamında SGK borçlarının ödeme süresi uzatılırken, işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştıracak adımlar atıldı. İşverenlerin üretim ve istihdam gücünü koruması amacıyla hayata geçirilen düzenlemeler kapsamında teminatsız tecil limiti de milyonlarca liraya çıkarıldı.
SGK borçlarına ödeme kolaylığı: Taksit süresi 72 aya çıktı
SGK borçlarının yapılandırılmasında önemli bir değişikliğe gidildi. Daha önce 36 ay olarak uygulanan tecil ve taksitlendirme süresi, yapılan yeni düzenlemeyle 72 aya kadar çıkarıldı.
Bakan Işıkhan, işverenlerin ekonomik koşullar nedeniyle yaşadığı finansal zorlukların azaltılması amacıyla bu adımı attıklarını belirtti. Yeni uygulamayla işletmelerin biriken SGK borçlarını daha uzun vadeye yayarak ödeme imkanına kavuşması hedefleniyor.
Üretim, yatırım ve istihdamın önündeki engelleri kaldırmayı amaçladıklarını ifade eden Işıkhan, iş dünyasının taleplerini dikkate alarak yeni destek mekanizmalarının devreye alındığını söyledi.
Teminatsız SGK borcu yapılandırma limiti 10 milyon TL oldu
Yeni düzenlemenin dikkat çeken başlıklarından biri de teminatsız tecil limitindeki artış oldu.
Bakan Işıkhan, daha önce 250 bin TL olan teminatsız tecil limitinin 10 milyon TL’ye yükseltildiğini açıkladı. Böylece özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin SGK borçlarını daha kolay yapılandırmasının önü açıldı.
Yeni limit sayesinde işletmelerin ilave teminat yükü altına girmeden borçlarını taksitlendirme imkanının genişletildiği belirtildi.
SGK borçlarında tecil faiz oranı yüzde 29’a indirildi
SGK borçlarına ilişkin bir diğer düzenleme ise faiz oranlarında yapıldı.
Bakan Işıkhan, 31 Ağustos 2026 tarihine kadar yapılacak başvurularda yıllık tecil faiz oranının yüzde 39’dan yüzde 29’a düşürüldüğünü açıkladı.
Bu uygulamayla işletmelerin borç ödeme maliyetlerinin azaltılması hedeflenirken, daha önce yapılandırılmış veya tecil edilmiş borçların da yeni faiz oranı üzerinden yeniden düzenlenebilmesinin önü açıldı.
Bakan Işıkhan’dan işverenlere çağrı
SGK borcu bulunan işletmeler ve belediyelere çağrıda bulunan Bakan Işıkhan, getirilen düzenlemelerin önemli bir fırsat olduğunu belirtti.
Amaçlarının işletmelerin ekonomik olarak rahatlamasını sağlamak, çalışanların iş güvencesini korumak ve üretim sürecinin devamlılığını desteklemek olduğunu ifade eden Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:
“Bu düzenlemeleri işletmelerimizin nefes almasını sağlamak, çalışanlarımızın işini korumak ve ekonomimizin çarklarının güçlü şekilde dönmesini temin etmek üzere hayata geçirdik. Hayırlı olsun.”
“Türkiye daha güçlü yarınlara ilerliyor”
Türkiye’nin zorlu küresel şartlara rağmen ekonomik ve sosyal alanda ilerlemeye devam ettiğini belirten Bakan Işıkhan, devlet olarak iş dünyasının yanında olduklarını vurguladı.
Şehirlerin kalkınması için kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcileriyle birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Işıkhan, Türkiye’nin daha güçlü hedeflere doğru ilerlediğini ifade etti.





