Büyük önderin Manisa’ya trenle gelişinin canlandırıldığı törende, öğrenciler Atatürk fotoğrafı ile trenden inerek, Türk Bayrağı’nı Vali Enver Ünlü’ye takdim etti. Vali Ünlü, bayrağı öpüp alnına koyduktan sonra günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi. Tren garındaki programda son olarak halk oyunu gösterisi sergilendi. Tren Garındaki törenin ardından bando ve bayraklar eşliğinde Cumhuriyet Meydanına kadar kortej gerçekleştirildi. Korteje kaldırımlardaki vatandaşlar ve öğrenciler de ellerindeki Atatürk portreleri ve bayraklarla destek verdi. Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na yapılan çelenk sunumunun ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Programa Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Milletvekilleri, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, MASKİ Genel Müdürü Ramazan Burak Aslay, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları, Başkan Danışmanları, Daire Başkanları, askeri erkan, MHP Manisa İl Başkanı Cüneyt Tosuner, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 “SADECE ANMAK DEĞİL, ANLAMAK DA GEREKİYOR”

Şiirlerin okunduğu, halk oyunu gösterilerinin yapıldığı programda Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, bir konuşma yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ü sadece anmak değil, anlamak gerektiğini belirterek konuşmasına başlayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Halkının kurtuluşu için milletini ayağa kaldıran, Çanakkale Zaferi ile büyük Türk milletine umut olan, Kurtuluş Savaşı ile bağımsızlığımızı bizlere kazandıran büyük deha Mustafa Kemal Atatürk’ü sadece anmak değil, anlamakta gerekir. Bizler Türk milleti olarak, dünyada tüm milletlerin imrendiği bir lidere sahip olduk ve bunun gururunu sonuna kadar yaşamaktayız. Atatürk sayesinde, sahip olduğumuz cumhuriyet içerisinde özgürce yaşamakta ve düşüncelerimizi ifade edebilmekteyiz. Ayrıca Atatürk sayesinde hiçbir devlete bağlı olmadan ve hiçbir devletin esaretinde olmadan yaşamanın ve çalışabilmenin gururunu taşımaktayız” dedi.

MANİSA’DA COŞKULU KALABALIĞA HİTAP ETTİ

Büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ün, 10 Ekim 1925 tarihinde Manisa’da konaklayarak insanlarla kucaklaşıp, coşkulu kalabalığa hitap ettiğini ifade eden Başkan Ergün, “Kurtuluş Savaşı’nın ardından Cumhuriyeti ilan eden ebedi liderimiz Atatürk, tüm dünyaya örnek olacak kalkınma hamlesi başlatmış ve bugünün güçlü Türkiye'sinin temellerini atmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu’nun Cumhuriyet sonrası durumunu görmek, halka yeni yönetim şeklini anlatmak ve onlara moral olmak amacıyla sık sık seyahatler gerçekleştirmiştir. Büyük lider, 10 Ekim 1925 tarihinde Manisa’da konaklayarak şehrimizin insanlarıyla kucaklaşmış, coşkulu kalabalığa hitap etmiştir” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZA VE GENÇLERİMİZE ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Her yıl 10 Ekim’de gerçekleştirilen bu törenlerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını andıklarını belirten Başkan Ergün, “O günleri çocuklarımıza ve gençlerimize temsili olarak da olsa anlatmaya çalışıyoruz. Bizler Mustafa Kemal Atatürk’ü ve yaptıklarını hem iyi kavramak hem de çocuklarımıza en güzel şekilde anlatmakla sorumluyuz. Onun ülkemize kazandırmış olduğu devrim ve ilkelere sahip çıkmak en büyük görevimizdir. Ülkesini düşman işgalinden kurtaran büyük lider Atatürk ve O’nun kahraman silah arkadaşlarının, yeni ve büyük Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmasını, savaş sonrası yokluklar içinde harap ve bitap düşmüş bir milleti eğitimle, bilimle, sanatla ve kalkınma hamlesiyle şahlandırma çabasını genç beyinlere en iyi ve en doğru şekilde anlatmamız gerektiğini düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.

TARİHİ VE KÜLTÜREL PROJELERE DEĞİNDİ

Manisa'da Gazze'ye destek yürüyüşü Manisa'da Gazze'ye destek yürüyüşü

Şanlı tarihimizi genç beyinlere en güzel şekilde aktarmayı kendilerini görev addettikleri de belirten Başkan Ergün, “Bu düşünceden hareketle bizler de Celal Bayar Üniversitemizden çok değerli 2 profesör ve birbirinden kıymetli 38 akademisyen tarafından ‘Yüzüncü Yılında Milli Mücadele Döneminde Manisa’ isimli 4 ciltten oluşan önemli bir eseri Manisa’mıza kazandırdık. Bu eser, Kurtuluş Savaşı döneminde Manisa’da yaşananları gözler önüne seren ve yakın geçmişimize ışık tutan önemli bir kaynak oldu. Çanakkale Şehitleri Anıtı, Sarıkamış-Kafkas Cephesi Kahraman Asker Anıtı, kahraman atalarımızı yaşatmak için adlarını verdiğimiz eserlerimiz ve yılsonuna kadar tamamlamayı hedeflediğimiz Manisa Kurtuluş Müzesi ile şanlı tarihimizi genç beyinlere en güzel şekilde aktarmayı kendimize görev addettik” dedi.

“ŞEHRİMİZİ KALKINDIRMAK İÇİN AZİMLE ÇALIŞIYORUZ”

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Manisa bırakmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Başkan Ergün, “Büyük önderimiz Atatürk, Manisa’mızı ziyaret ettiğinde, şehrimizin işgalciler tarafından yakılıp yıkılmasına atıfta bulunarak, felaketlerin insanları ve aklı başında olan milletleri daha azimkar hamlelere sevk ettiğini ifade etmiştir. Manisalıların da o hamleleri yaptığını konuşmasında dile getiren Gazi Mustafa Kemal, Manisalıların o dönemki azmini ve çalışkanlığını takdir etmiştir. Bizler de atalarımızdan aldığımız bu çalışkanlık ve azimle şehrimizi kalkındırmak için çalışmalarımıza gece gündüz demeden devam ediyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Manisa bırakmak için üretiyor, gayret sarf ediyoruz. Arkamızda atamızın izinde, vatanını, milletini seven ve ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ diye haykıracak nesiller bırakabilirsek bundan büyük onur ve gurur duyarız” ifadelerinde bulundu.

RAHMET VE MİNNETLE ANDI

Başkan Ergün, konuşmasının son bölümünde, başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle anarak, “Bizler de atalarımızdan emanet olan kutsal vatan topraklarını ve Cumhuriyetimizi, korumak ve muasır medeniyetler seviyesine taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygularla büyük liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Manisa’mızı onurlandırmasının yıl dönümünde başta ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Sağ olun, var olun, Ne mutlu Türküm diyene” ifadeleriyle konuşmasına son verdi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Cumhuriyet Meydanı’nda Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan “Atatürk Fotoğrafları Sergisi”ni ziyaret etti. Haber merkezi

Editör: Nuray Bozkurt