Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi felsefe öğretmeni Ramazan Avuşmak, Turgutlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararıyla tahliye edildi.
Ders sırasında Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturma sonrası tutuklanarak cezaevine gönderilen Avuşmak, Manisa E Tipi Kapalı Cezaevi’nden serbest bırakıldı. Tahliye sürecinin ardından Eğitim-Bir-Sen Manisa Şubesi üyeleri ve meslektaşları tarafından cezaevi önünde karşılandı.
Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Ahmet Yasav, sürecin başından bu yana yakından takip edildiğini belirterek, kamuoyunda olayın farklı şekillerde yansıtılmaya çalışıldığını savundu. Yasav, bazı öğrencilerin şikâyet süreçlerinde yönlendirildiğine dair iddiaların bulunduğunu ifade etti.

Yasav ayrıca, eğitim kurumlarının tartışma ve gerginlik ortamına dönüştürülmemesi gerektiğini vurgulayarak, sürecin sağduyu ile yürütülmesi çağrısında bulundu. Tutuklama kararının kamu vicdanında soru işaretleri oluşturduğunu dile getiren Yasav, hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
Sendikadan sürece ilişkin açıklama
Yasav, eğitim ortamlarının siyasi ya da ideolojik tartışmaların merkezi haline getirilmesinin doğru olmadığını ifade etti. Velilerden gelen bazı beyanlara göre öğrencilerin şikâyet dilekçeleri konusunda yönlendirildiği iddialarının bulunduğunu aktaran Yasav, bu durumun eğitim iklimine zarar verdiğini söyledi.
Tahliyesinin ardından Ramazan Avuşmak’ın hukuki sürecinin devam edeceği belirtilirken, Eğitim-Bir-Sen yetkilileri süreci yakından izlemeyi sürdüreceklerini ve adaletin en kısa sürede tecelli etmesini beklediklerini ifade etti. Tahliye sonrası Avuşmak’ın sendika Genel Başkanı Ali Yalçın ile telefonla görüştüğü de bildirildi.





