2024 yılı ile birlikte memur maaşlarına ve asgari ücrete zam gelmesinin ardından, vatandaşlar özellikle bazı meslek gruplarının ne kadar maaş aldıklarını merak ediyor. Özellikle gençler ve üniversiteden yeni mezun olanlar astsubay nasıl olunur araştırması yapıyor. Astsubay maaşları 2024 yılında ne kadar oldu yanıtladık!

Astsubay Maaşları 2024

Astsubay olarak görevini icra eden birinin aldığı maaş deneyim düzeyine, yaşadığı şehre ve statüsüne göre değişiklik arz etmektedir. Bununla birlikte astsubay maaşları 2024 yılında %49,25 zam almıştır. Temmuz ayında ise %19-20 civarında bir zam daha yapılmıştır. Çünkü askerler de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabidir.

Peki astsubaylar ne kadar maaş alıyor? Bir astsubayın 2024 yılında aldığı ortalama maaş, aşağıdaki gibidir:

  • Hayatını astsubay olarak idame ettiren biri 2024 yılı günce verilerine göre 50.900 TL ile 90.000 TL arasında maaş almaktadır.

Astsubayların aldığı ortalama maaş, unvanlarına göre aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Unvan

Ortalama Maaş

Yedek Astsubay Maaşı

47.600 TL

Astsubay Kıdemli Başçavuş Maaşı

70.000 TL

Emekli Astsubay Maaşı

29.750 TL

Jandarma Astsubay Maaşı

58.400 TL

Doğuda Astsubay Maaşı

53.000 TL

Ayrıca unutulmamalıdır ki astsubay maaşları deneyim süresi çoğaldıkça artış göstermektedir.

Astsubay Maaslari 2

Yeni Mezun Astsubay Maaşı

Şimdi de özellikle askeri okullardan yeni mezun olanların sıkça araştırdığı bir konuya değinelim… Bu kapsamda asker olmak isteyen gençler, yeni mezun olup göreve başlamış olan astsubay maaşlarını sıkça araştırmaktadır.

Yeni mezun astsubay maaşları ise 2024 yılı için ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Yeni mezun astsubaylar 2024 yılı güncel rakamlarına göre 40.460  TL ile 45.220 TL arasında maaş almaktadır.

Hava Astsubay Maaşı

Bilindiği üzere askerler, nerede görev yapmak istediklerine göre değişen eğitimler almaktadır. Bu kapsamda hava, deniz ve kara olmak üzere üç farklı yerde çalışabilmektedirler. Peki hava astsubay maaşı 2024 yılı için ne kadardır?

Hava astsubay maaşları 2024 yılında ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Hava astsubay maaşı 2024 yılı güncel verilerine göre 52.360 TL ile 59.500 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Astsubay Maaslari 6

Deniz Astsubay Maaşı

Şimdi de denizde çalışan astsubayların maaşlarını inceleyelim… Deniz kuvvetlerinde çalışan astsubay maaşları kıdemine göre değişiklik göstermektedir.

Deniz astsubay maaşı 2024 yılı için ortalama olarak aşağıdaki ücret skalasında yer almaktadır:

  • Deniz astsubay maaşları 2024 güncel verilerine göre 51.765 TL ile 90.000 TL arasında değişiklik arz etmektedir.

Kara Astsubay Maaşı

Askerlik mesleğinin icra edildiği alanlardan en yaygın olanı ve en çok tercih edileni ise kara kuvvetleridir. Peki kara kuvvetleri komutanlığına balı olarak görev yapan astsubaylar ne kadar maaş almaktadır?

Kara astsubay maaşları 2024 yılı güncel verilerine göre ve ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Kara kuvvetlerinde görev yapan astsubay maaşları 2024 yılı için 53.550 TL ile 71.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. 

Jandarma Astsubay Maaşları

T.C. İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan jandarmalar da astsubay statüsüne sahip olabilmektedir. Görev tanımı ve pozisyonu gereği kolluk kuvvetleri arasında olan Jandarma astsubaylar, görece daha yüksek miktarda maaş almaktadır.

2024 yılı güncel verilerine göre astsubay jandarma maaşları ise aşağıdaki gibidir:

  • Jandarma astsubaylar 2024 zammı ile birlikte ortalama olarak, 58.400 TL ile 84.000 TL arasından maaş almaktadır.

Emekli Astsubay Maaşı

Astsubaylar emekli olduğunda, aldıkları maaş azalmaktadır. Bu kapsamda emekli astsubaylar, astsubaylığın ilk rütbesi olan astsubay çavuş maaşının yaklaşık olarak yarısını almaktadır. Astsubay çavuş maaşı ise 45.000 TL ile 47.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Emekli astsubay maaşları 2024 güncel verilerine göre aşağıdaki gibidir:

  • Emekli astsubay maaşı 2024 yılı için 27.000 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir.

Astsubay Maaslari 5

Astsubay Nedir? Ne İş Yapar?

Astsubay maaşlarını detaylı bir şekilde inceledikten sonra, biraz da bu mesleği tanıyalım… Astsubaylar Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan askerlerdir. Bu kapsamda subaydan kıdemsiz, ancak er ve erbaşlardan kıdemlidir.

Dolayısıyla askeri hiyerarşi içerisinde emir komuta zincirinde görev alırlar. Ayrıca muhabere ve askeri eğitim alanlarında da aktif bir rol üstlenirler. Peki astsubaylar ne iş yapar? Astsubayların görevleri, detaylı bir şekilde aşağıda yer almaktadır:

  •  Astsubaylar subay, er ve erbaşlar arasındaki hiyerarşik düzeni sağlar. Bu kapsamda birlikler arası iletişimde görev alırlar.
  • Astsubaylar görev ve yetki alanları çerçevesindeki güvenlikten sorumludur. Bu kapsamda giriş, çıkış ve nöbet zamanlarını düzenlerler.
  • Astsubaylar düşman hava araçlarıyla mücadele eder.
  • Astsubaylar vatanın savunmasında aktif bir rol oynar. Bu kapsamda ise muhabere görevini yerine getirir.

Astsubay Maaslari 1

Astsubay Nasıl Olunur?

Astsubay maaşları ve görev tanımına değindik. Peki astsubay nasıl olunur? Astsubay olabilmenin ilk şartı en az lise mezunu olmaktır. Bu kapsamda liseden mezun olan astsubay adayları, ÖSYM tarafından düzenlenen üniversite sınavında girmelidir. Bu sınavda yeterli puanı alan adaylar ise Astsubay Meslek Yüksekokulu’nu tercih etmelidir.

Ancak bu okulu puanla kazanmış olmak yeterli değildir. Astsubay Meslek Yüksekokulu’na girebilmek için birtakım fiziksel testler ve mülakatlar yapılmaktadır. Bu test ve mülakatlardan başarılı olanlar ise okula kabul edilir.

Bunun yanı sıra üniversite mezunları da astsubay olabilmektedir. Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapmış olduğu duyurulardan ilanlar takip edilir ve askerlik şubelerine müracaat edilir. Başvurunun olumlu değerlendirilmesi halinde ise adaylar, birtakım fiziksel testlere ve mülakata girer.

Bu mülakat ve testlerde başarılı olanlar ise gerekli askeri eğitimlere tabi tutulur. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan adaylar, astsubay olarak göreve başlayabilmektedir.

Astsubay Maaslari 3

Astsubay Olma Şartları

Astsubay olmanın ilk şartının eğitim olduğunu söylemiştik. Ancak Astsubay Meslek Yüksekokulu’nda eğitim görebilmek için bazı koşullar mevcuttur. O koşullar ise aşağıda yer almaktadır.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • 2 yıllık fakülteden mezun olanlar için 26, 4 yıllık fakülteden mezun olanlar içinse 28 yaşını doldurmamış olmak.
  • Herhangi bir disiplin cezası sebebiyle okuldan atılmamış olmak.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde daha önce yer almamış olmak.
  • Devlet memurluğu ya da herhangi bir kamu görevinden atılmamış olmak.
  • Adli sicil kaydı bulundurmamak.
  • Ahlaka uygun olmayan bir işyerinde çalışmamış olmak.
  • Etik ve ahlak dışı davranışlarda bulunmamış olmak.
  • Alkol ve uyuşturucu gibi madde kullanımından dolayı tedavi görmemiş olmak.

Yukarıda yer alan maddeler kapsamında astsubay adaylarının, öncelikle bu özellikleri taşıyıp taşımadığına bakılır. Eğer aday uygunsa, fiziki test ve mülakat aşamasına geçilir.

Şehzadeler’de daire satılıyor! Şehzadeler’de daire satılıyor!

Sık Sorulan Sorular

Astsubay maaşları, görev tanımı ve astsubay olma şartlarına değindik. Şimdi de bu konu hakkında vatandaşın aklına takılan diğer soruları inceleyelim…

Astsubay Mı Daha Yüksek Subay Mı?

Askeri hiyerarşi vatandaşın aklını en çok karıştıran konular arasında yer almaktadır. Bu kapsamda astsubay rütbesinin karşıladığı hiyerarşik sıra oldukça merak edilmektedir. Astsubay Türk Silahlı Kuvvetleri’nde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan asker olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla astsubay, subayın altında yer almaktadır.

Astsubay Kaç Yılda Bir Rütbe Alır?

Astsubaylar kendi görev tanımları çerçevesinde 15 yıl zorunlu görev icra etme yükümlülüğü altındadır. Ancak 15 yıl aynı rütbede kalmazlar. Astsubayların 15 yıl boyunca aldıkları rütbeler ve görev süreleri ise aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Rütbe

Görev Süresi

Astsubay Çavuş

3 Yıl

Astsubay Kıdemli Çavuş

3 Yıl

Astsubay Üstçavuş

6 Yıl

Astsubay Kıdemli Üstçavuş

6 Yıl

Astsubay Başçavuş

6 Yıl

Astsubay Kıdemli Başçavuş

6 Yıl

Astsubay Eğitimde Maaş Alır Mı?

Astsubay maaşları kapsamında merak edilen bir diğer konu ise astsubayların eğitim sürecinde maaş alıp almadığıdır. Ancak astsubaylar eğitim sürecinde maaş almaz. Bunun yerine cüzi bir miktar cep harçlığı alırlar. Bu harçlığın ne kadar olduğu konusunda ise net bir bilgi bulunmamaktadır.

Muhabir: Özkan Çelik