Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura uygulamalarını ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS) hayata geçirmeye hazırlanıyor. UTTS, akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin manuel olarak girilmesini engelleyerek plakaların sistemde otomatik olarak tanınmasını sağlayacak. Bu sistemin kurulum ve işletmesinden Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak.

TTB, akaryakıt alımlarında manuel plaka kaydı yapma zorunluluğunu ortadan kaldırarak vergi kayıplarını önlemek ve işlemleri otomatikleştirmek için kullanılan bir sistemdir. Bu sistem, yakıt alımı sırasında plaka bilgilerinin otomatik olarak kaydedilmesini sağlayarak süreci daha verimli hale getirir.

Takmayana ceza

TTB takmayan araçlar, 1 Ocak 2025'ten sonra trafiğe çıkamayacak. Bu tarihten itibaren TTB'si olmayan araçlar için trafik cezaları uygulanacak. Akaryakıt harcamalarının beyanında kullanılan fiş ve faturalarda plaka bilgileri otomatik olarak kaydedilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanmıştı

5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan UTTS Tebliği, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyurulmuştu. 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği'ne göre, kiralama yoluyla temin edilen veya işletmeye dahil olan ve kullanılan taşıtlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB takılması gerekiyor. Akaryakıt istasyonu işleten mükellefler için ise en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı takılması zorunlu hale geldi.

Reel kesim güven endeksi azaldı | Temmuz 2024 Reel kesim güven endeksi azaldı | Temmuz 2024

Ücreti ne kadar?

Firmadan firmaya göre değişiklik gösteren TTB’lerin fiyatı ortalama 250 TL civarındadır.

6597Bf29325F4941

Kaynak: Manisa Kulis Haber