Görev süresince 13 bilimsel deney gerçekleştirecek olan astronot, TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA ile iş birliği içinde çalışacak.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, SpaceX'in roketiyle gerçekleştirilen fırlatma ile uzaya gönderildi. Dragon kapsülü içindeki 4 kişilik ekip, 1.5 gün sürecek bir yolculuktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşacak.

Fırlatma başarılı bir şekilde gerçekleşirken, Dragon kapsülü uzaya çıkan ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı ve ekibini taşımaya başladı. 1.5 gün sürecek olan yolculuğun ardından astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenecek.

Uzayda geçirecekleri 14 gün boyunca astronotlar, mikro yer çekimi ortamında bir dizi bilimsel deney gerçekleştirecek. Bu deneyler arasında, uzay uçuşunun insan sağlığı üzerindeki etkilerinden yeni nesil alaşımların özelliklerine kadar geniş bir yelpazede konular bulunuyor.

Manisa Gazeteciler Cemiyetinden 3 Mayıs mesajı Manisa Gazeteciler Cemiyetinden 3 Mayıs mesajı

Alper Gezeravcı'nın görevi süresince gerçekleştireceği 13 bilimsel deney, TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA tarafından koordineli bir şekilde yürütülecek. Astronot, biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda deneyler gerçekleştirecek.

Görev süresince zaman zaman uzay istasyonundan dünyaya seslenecek olan Alper Gezeravcı, uzaydaki deneyimlerini paylaşacak. Görevin tamamlanmasının ardından astronotlar Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak ve atmosfere girdikten sonra okyanusa iniş yapacak.

Bu tarihi görev, Türkiye'nin uzay keşifleri ve bilimsel çalışmalardaki yerini güçlendirmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Özkan ÇELİK