13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalar yerel basına vurulan son darbe oldu. Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, tasarruf genelgesi ile yerel gazetelerin önemli gelirlerini oluşturan abonelikleri iptal ettiren kurumlara tepki gösterdi. Başkan Filizkan, yerel gazetelere ambargo uygulama çağrısı yaparak “Abone olmayan kurumlara haber de yok” dedi.

Basın İlan Kurumu 13 şubesini kapattı Basın İlan Kurumu 13 şubesini kapattı

Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan yerel gazetelerin abonelikleri iptal ettiren kurumların faaliyet ve basın açıklamalarına ambargo uygulayacaklarını açıkladı. Manisa Gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak bu kararı aldıklarını açıklayan Başkan Ali Filizkan, tasarruf genelgesine rağmen Manisa merkezdeki yerel 6 gazetenin abonelik sayısını yüzde yüz artırarak her gazeteden 2 gazete alımını 4 gazeteye çıkaran Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz ve yönetimine teşekkür etti.

"BASIN YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA"

Yerel basının pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içinde olduğunu söyleyen Başkan Filizkan, Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla gazeteler bugün tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı.

"PAKETTE YER ALAN DÜZENLEMELER YEREL BASININ CAN SUYUNU KESECEK UYGULAMALARDIR"

Yerel basının tek gelirinin abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlar olduğunu ifade eden Filizkan, şöyle konuştu:

“Kamuda Tasarruf ve Verimlilik paketi kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma getirecektir. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik paketinde yer alan “Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak” düzenlemeleri yerel basının bir noktada can suyunu kesecek uygulamalardır. Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz attığımızda; gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir.”

MANİSA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİMİNE TEŞEKKÜR

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz ve oda yönetimine Merkez'de yayınlanan 6 gazeteden 2’şer adet olan abonelik sayısının 4’e çıkarılmasının yerel basına olan güven ve desteğin önemli göstergesi olduğunu belirten Filizkan, “TSO Başkanı Mehmet Yılmaz ve yönetimi yerel basına her dönem sağladıkları desteklerle yanımızda olmuştur. Şimdide abone sayısının artırılması nedeniyle yeni bir kampanyaya başlattığı için Manisa Gazeteciler Cemiyeti yönetimi teşekkür ediyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi