2022-2023 eğitim öğretim yılı başlıyor. Okul alışverişinde kırtasiye ürünleri önemli rol oynarken, ürünlerin kalitesi ve fiyatları veliler için önemli etkenlerin başında geliyor. Kırtasiye alışverişine çıkacak velilerimiz, kırtasiye ürünlerini yerel esnaflarımızdan alınız. Zincir marketlerin kırtasiye ürünleri satmasıyla kırtasiye esnafının kan kaybettiğini ifade eden Akyüz “Velilerimiz ekonomik krizden dolayı bütçelerine uygun ürünler almaya çalışıyorlar ama sonuçta çocuklarının sağlığı söz konusu. Başka yerlerde kısıtlamaya gitsinler ama bilindik ürünleri kendi tanıdığı kırtasiyecisinden alsın” diyerek yerel esnaflardan alışveriş yapmaları çağrısında bulundu.

YERLİ KIRTASİYECİ ESNAFLARIMIZ TERCİH EDİLMELİ

Kırtasiye ürünlerinin kırtasiyeciden alınması gerektiğini, market, AVM gibi yerlerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Akyüz, “Her sene söylediğimiz gibi doğru malzemeyi, kaliteli malı mutlaka küçük esnaflardan almalıyız. Çünkü dışarıdan gelen ithal mallarda sıkıntı olduğunu söylüyoruz. Bu kaleminden, silgisinden, çantasına, defterine kadar hepsi bizim esnaflarımızın işyerlerinde yerli mal olarak satılıyor. Türkiye’nin kendi malını satıyorlar. Burada bir sıkıntı var. Burada AVM’ler var, marketlerimiz var. Burada senede bir kere okul çağı geldiği zaman her tarafı kırtasiye malzemeleri ile dolduruyorlar. Hangi dönem olursa olsun mutlaka o döneme ait malzemelerle dolduruyorlar. Marketlerle ilgili çok büyük sıkıntılarımız var. Senede bir kere ucuz mal buluyorlar, kalitesiz mal buluyorlar satıyorlar. Bizim esnafımız pahalı satmıyor. Bizim esnaflarımız kaliteli mal satıyor, iyi mal satıyor. Esnaflarımızın Ahi Evran geleneklerine uygun olarak hareket ettiğini her zaman söylüyoruz. Fakat marketler nereden geldiği belli olmayan, merdiven altı çalışmalarla olsun, gerek ithal mallarla olsun, gerek kalitesiz mallarla olsun. Bir kokulu kalemi, silgiyi aldığınızda çocuğunuzun sağlığı ile oynadığını mutlaka bilmelisiniz. Bizim bütün kırtasiyeci esnafımıza gidin bakın bir tane kalitesiz mal bulamazsınız. Esnafımız bir kere değil 365 gün dükkanını açıyor. Her gün mekanını açıyor. Her gün bu sektöre hizmet veriyor. Ama diğer AVM’ler senede bir kere okul zamanı bu vurgunu vuruyorlar” dedi.

TSE MARKALI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN

Genellikle kırtasiye malzemelerinin görsellik açısından süslendiğine dikkat çeken MESO Başkanı Bahattin Akyüz, “Güzel kokulu silgiler, güzel renkli kalemler, çantalarımız, beslenme çantalarımız, suluklarımız bunlara baktığımız zaman görselde çok güzel. Ama içi tehlike arz ettiğini, kanserojen madde arz ettiğini söyleyebilirim. Yani silgiyi elinizle tuttuğunuz zaman, çocuğunuz ağzınıza götürdüğü zaman en büyük tehlikelerden bir tanesi. Velilerimiz bunlara çok dikkat etsinler. Mutlaka ki garantili TSE ve CE yazan markalar tercih edilmelidir. Bakanlıklar tarafından denetlenmiş ve kullanıma uygun ürünler kullanılmalı. Ucuz etin suyu kara olur misali velilerimiz burada ucuz diye çocuklarımızı zehirlemesinler. İleride bunların geri dönüşü yok. Bunun için öncelikle velilerimizi uyarmak istiyoruz kurum olarak, oda olarak. Merdiven altı üretimden Çin’den ithal edilen malzemelerden mutlaka uzak dursunlar” diye konuştu.

ZİNCİR MARKETLER KIRTASİYE ÜRÜNLERİ SATMASIN

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO)  Başkanı Bahattin Akyüz, Okul zamanı geldiğinde AVM’lerin, zincir marketlerin kırtasiye malzemeleri satmaya başladığını ve büyük vurgun yaptığını kaydeden Akyüz, bu tür yerlerde kırtasiye ürünlerinin satılmaması için kanun çıkarılması gerektiğini açıkladı. Küçük esnaf bir firmadan ürünü pahalı almak durumunda kaldığını, marketlerin ise daha çok ürün aldıkları için aynı firmadan daha ucuza ürünü aldığına dikkat çeken Akyüz, bu ayrımcılığında ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Kanunda bile ‘küçük esnafa destek verilsin’ ifadelerin yer aldığını belirten Akyüz, “Üretici firmalarda küçük esnafı kollasınlar. Ayrımcılık yapmasınlar. Eğer markete ucuza veriyorsa gidip esnafa pahalıya veriyorsa bu çok ayıp bir şeydir. Esnaf kendi işini yapıyor. Yeni bir kanun çıkıp uygulanması lazım. Çünkü biz bunlardan bıktık. Bugün kırtasiye, yarın zücaciye, sonra ayakkabı devam eder. Bu marketlerin şehir dışına çıkması için yıllardır mücadele veriyoruz. Biz karma odayız. Her meslek dalına hitap ediyoruz. Küçük esnafı devlette kollamıyor. Biz buradan sesleniyoruz. Manisalı Milletvekillerimiz var, bizi duysunlar. Bizim tek amacımız Esnaf Sanatkarı kollayıp gözetlemektir. Feryadımız var. Marketlere gittim bütün reyonlarını kırtasiye malzemeleri ile doldurmuşlar. Böyle bir şey olmaz. Bunu senede bir kere koyuyorlar. Burada tüketiciye de görev düşüyor. Sen eğer çocuğunu düşünüyorsan birinci derecede kalitede ürünleri almak zorundasın. İleride keşke dememek için gerekeni yapalım. Aynı zamanda alışverişlerinizi yerel esnaftan yapılması noktasında kampanyalar düzenliyoruz. Biz esnafın başkanıyız, esnafın yanındayız” şeklinde konuştu.

Editör: Zerrin Ağar