Manisa’nın Akhisar ilçesi gezilecek yerler açısından birçok alternatifi bünyesinde barındırmaktadır. Bu kapsamda Akhisar doğal güzellikleriyle ve oldukça eskiye dayanan tarihi yapısıyla ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen sunmaktadır. Akhisar’da gezilecek yerleri listeledik!

Akhisar’da Gezilecek Yerler

Akhisar’da müzelerden antik kente, ören yerinden camilere birçok gezi noktası bulunmaktadır. Akhisar’da gezilecek yerler aşağıdaki gibidir:

  • Zeytinliova
  • Akhisar Müzesi
  • Ulu Camii
  • Paşa Camii ve Hamamı
  • Thyateira Antik Kenti
  • Süleyman Çamlığı
  • Çağlak Deresi
  • Apollonis Antik Kenti
  • Tepe Mezarılığı Ören Yeri
  • Milli Egemenlik Meydan

Öneri: Manisa Akhisar'da Ne Yenir? Nerede Yenir? Akhisar'da Denemeden Dönmemeniz Gereken 8 Lezzet!

Hıdırellez'de Nasıl Dilek Tutulur? Az Bilinen Hıdırellez Ritüelleri! Hıdırellez'de Nasıl Dilek Tutulur? Az Bilinen Hıdırellez Ritüelleri!

Zeytinliova Köyü

Akhisar Gezilecek Yerler Zeytinliova

Akhisar’ın doğal güzellikleri arasında oldukça popüler olan Zeytinliova Köyü, merkeze 20 km uzaklıkta yer almaktadır. Şahsi araçlarla veya Akhisar şehir içi minibüsleri ile gidilebilen Zeytinliova, yeşil zeytin ağaçlarıyla kaplı ve huzur dolu bir yerdir.

Doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu köy, aynı zamanda Zeytinliova Göleti’ne ev sahipliği yapmaktadır. Zeytinliova Göleti ise ziyaretçilerine tarifsiz bir manzara sunmaktadır. Göletin çevresinde yürüyüş, çadır kampı ve piknik gibi doğa aktiviteleri yapılabilmektedir.

Öneri: Salihli Gezilecek Yerler: Manisa’nın Tarih Noktası Salihli’de Görülmesi Gereken 10 Rota!

Akhisar Müzesi

Akhisar Gezilecek Yerler Akhisar Muzesi

İlk yerleşim yerlerinden biri olan Akhisar tarihi yerleri açısından oldukça zengin bir ilçedir.  Bu sebeple ilçedeki tarihi dokular ve belgeler, Akhisar Müzesi ile halka sunulmuştur. Akhisar merkezde bulunan bu müzeye ulaşım oldukça kolaydır.

2012 yılında hizmete açılan Akhisar Müzesi 08:00 ile 17:00 arasında ziyaretçi kabul etmektedir.

Ulu Camii

Akhisar Gezilecek Yerler Ulu Camii

Akhisar merkezde gezilecek yerlerden bir diğeri de tarihi Ulu Camii’dir. Akhisar’ın en eski mimari yapıları arasında yer alan Ulu Camii’nin, ilk önce kilise olarak inşa edildiği ve daha sonra camiye çevrildiği bilinmektedir.

Bu tarihi yapı, camiye çevrilmesi ve Türk kültürünün yaygınlaşması ile birlikte birçok yerel motifi bir arada barındırmaktadır. Ayrıca Akhisar Ulu Camii, Osmanlı Dönemi’ne ait yapılar arasında yer almaktadır. O yıllardan günümüze kadar gelmeyi başarmış olan camii, aslı bozulmadan restore edilmiş ve günümüzdeki halini almıştır.

Paşa Camii ve Hamamı

Akhisar Gezilecek Yerler Pasa Camii

Akhisar’da gezilecek yerler arasında bulunan tarihi Paşa Camii ve Hamamı, 14. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı yapıları arasında yer almaktadır. Sarı Ahmet Paşa tarafından yaptırılan cami, ziyaretçilerinin oldukça dikkatini çeken bir mimariye sahiptir.

Özellikle Paşa Camii’nin camlarına işlenmiş olan ince işçilik, görenleri hayran bırakacak niteliktedir. Ayrıca bu caminin sanat eseri niteliği taşıyan camları, ülkemizde hizmet vermeye başlayan ilk cam fabrikası tarafından üretilmiştir. Ayrıca Paşa Camii ve Hamamı, 17. yüzyılın en ünlü gezgini olan Evliya Çelebi’nin birçok eserine de konu olmuştur.

Thyateira Antik Kenti

Akhisar Gezilecek Yerler Thyateira

M.Ö. 9000 yıllarında inşa edildiği bilinen Thyateira Antik Kenti, Akhisar bölgesindeki ilk yerleşim yerleri arasında yer almaktadır. Roma İmparatorluğu’na ait birçok eser barındıran Thyateria Antik Kenti, 1970 yılın yapılan arkeolojik çalışmalarla keşfedilmiştir.

Helenistik Dönem’e ait sayısız esere ev sahipliği yapan Thyateira Antik Kenti, 08.30 ile 19.30 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Ayrıca şehir merkezine yürüme mesafesinde yer alan tarihi ören yerine ulaşım oldukça kolaydır.

Süleyman Çamlığı

Akhisar Gezilecek Yerler Suleyman Camligi

Akhisar’da gezilecek yerler arasında sıralanan bir diğer doğal güzellik de Süleyman Çamlığı’dır. Süleymanlı bölgesinde yer alan doğal alan şehir merkezine 10 km uzaklıktadır.

Alabildiğince yeşili bünyesinde barındıran Süleyman Çamlığı aynı zamanda bir mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Temiz havası ve büyüleyici atmosferi ile birlikte, doğa yürüyüşleri ve kamp için de oldukça elverişli bir alandır.

Çağlak Deresi

Akhisar Gezilecek Yerler Caglak Deresi

Çağlak Deresi Akhisar merkezine 50 km uzaklıkta yer alan Kargın Köyü’nde bulunmaktadır. Köy sınırları içerisinde yer alan Çağlak Deresi, Akhisar’da gezilecek yerler arasında öne çıkmaktadır.

Doğa ile iç içe bir görsel şölen sunan Çağlak Deresi, sakin bir gün geçirmek isteyenler için oldukça popüler olan bir konumdur. Ayrıca bölge çadır kampı için oldukça elverişlidir.

Apollonis Antik Kenti

Akhisar Gezilecek Yerler Apollonis

Akhisar’ın tarihi yerleri arasında bulunan Apollonis Antik Kenti, merkeze 15 km uzaklıkta bulunan Mecidiye Köyü’nde yer almaktadır. Helenistik Dönem’de inşa edildiği bilinen Apollonis Antik Kenti, Roma İmparatorluğu’na ait birçok eseri bünyesinde barındırmaktadır. Bu kentin adının ise Bergama Kralı I. Attalos’un eşinden geldiği bilinmektedir.

Haftanın her günü ziyaretçi kabul eden Apollonis Antik Kenti, saat 08:30 ile 18:30 arasında hizmet vermektedir.

Tepe Mezarlığı Ören Yeri

Akhisar Gezilecek Yerler Tepe Mezarligi

Akhisar’da gezilecek yerlerden bir diğeri ise Thyateria Antik Kenti yakınlarında bulunan Tepe Mezarlığı bölgesidir. Tepe Mezarlığı Ören Yeri, özellikle inanç turizmi açısından büyük önem arz etmektedir. Çünkü Hıristiyanlığın ilk çağlarına ait kiliselerden olan Thyateria Kilisesi burada bulunmaktadır.

Tarihi çok eski çağlara dayandığı bilinen Tepe Mezarlığı Ören Yeri’nin, Erken Bronz Çağ dönemine ait olduğu bilinmektedir. Bu dönemde bulunan dokumacılık merkezleri arasında yer alan antik yapı, ticari olarak da önemli bir yer tutmaktadır.

Milli Egemenlik Meydanı

Akhisar Gezilecek Yerler Milli Egemenlik Meydani

Akhisar’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, ilçenin merkezi de oldukça ilgi çekmektedir. Akhisar’ın en büyük meydanı olan Milli Egemenlik Meydanı, ilçenin tanımlanmasına ilişkin en büyük işareti olan büyük Atatürk heykeline ev sahipliği yapmaktadır.

Belediye binasının önünde olması sebebiyle bu konuma kimlik bırakılarak ücretsiz olarak bisiklet kiralanabilmektedir. Böylece Akhisar şehir içi turu yapılabilmekte ve Akhisar’ın meşhur yemeklerine ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir.

Akhisar Yakınlarında Gezilecek Yerler

Özellikle şahsi araçla seyahat edenler, yol üzerinde ya da varış noktasının yakınlarında bulunan yerleri keşfetmeye önem vermektedir. Bu sebeple Akhisar’da gezilecek yerlerin bilgisini verdikten sonra, bu çevrede yer alan başka güzelliklere de bir göz atalım…

Akhisar’ın yakınlarında bulunan gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır:

  • Marmara Gölü
  • Sardes Antik Kenti
  • Manisa Muradiye Camii
  • Adala Kanyonu
  • Kula Peri Bacaları

Marmara Gölü

Akhisar Gezilecek Yerler Marmara Golu

Marmara Gölü Akhisar’a yaklaşık olarak 47 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Doğal güzelliğiyle dikkat çeken bu göl, kuş türü çeşitliliği açısından da oldukça popülerdir. Konumu sebebiyle birçok aktivite yapılabilen Marmara Gölü çevresinde, olta balıkçılığı ve doğa yürüyüşü oldukça yaygındır.

Sardes Antik Kenti

Akhisar Gezilecek Yerler Sardes

Tarihi bir yapı olan Sardes Antik Kenti, Akhisar’ın merkezine yaklaşık olarak 60 km uzaklıkta yer alan Salihli ilçesinde bulunmaktadır. Lidyalıların en önemli merkezleri arasında yer alan bu antik kent içerisinde birçok tarihi yapı barındırmaktadır.

Ünlü Artemis Tapınağı’na ev sahipliği yapan Sardes Antik Kenti; antik tiyatro, hamam, sinagog ve akropol gibi yapıları da barındırmaktadır.

Manisa Muradiye Camii

Akhisar Gezilecek Yerler Muradiye

Muradiye Camii, Manisa’nın şehir merkezinde yer alan tarihi bir yapıdır. Akhisar’a ortalama 50 km mesafesi bulunan Muradiye Camii, buraya gelenlerin görülmeye değer bulduğu nadide yapılar arasında yer almaktadır.

Mimar Sinan imzası taşıyan Manisa Muradiye Camii, Osmanlı döneminde ve III.Murat tarafından inşa ettirilmiştir.

Adala Kanyonu

Akhisar Gezilecek Yerler Adala

Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan diğer bir rota da Adala Kanyonu’dur. Manisa’nın doğal güzellikleri arasında yer alan Adala Kanyonu, Akhisar’a 70 km uzaklıkta yer almaktadır.

Adala Kanyonu özellikle doğa sporları ve kamp ile ilgilenen vatandaşlar için görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu kapsamda Adala Kanyonu, rafting ve trekking sporları için oldukça uygun bir doğal yapıya sahiptir.

Kula Peri Bacaları

Akhisar Gezilecek Yerler Kula Peri Bacalari 1

Akhisar’a yakın ve görülmeye değer olan bir diğer yapı ise, Manisa’nın Kula ilçesinde yer alan peri bacalarıdır. Kula UNESCO Küresel Jeoparkı olarak da geçen peri bacaları, yerel halk tarafından Kuladokya olarak da adlandırılmaktadır.

Tamamen doğal bir şekilde meydana gelmiş bu yapılar, rüzgar ve yağmur aşındırması sebebiyle oluşmuştur. Ege Bölge’sinin doğal güzellikleri içinde yer alan Kula Peri Bacaları’na ziyaret ise ücretsizdir.

Akhisar’da gezilecek yerleri paylaştık!

Muhabir: Özkan Çelik