Bu hafta sonu gerçekleştirilecek ve 2 milyon 560 bin 649 adayın katılacağı 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için hazırlanan sınav evrakı, yüksek güvenlik önlemleriyle sınav merkezlerine sevk edilmeye başlandı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen YKS için soru kitapçıkları ve sınav evrakı, Ankara’daki kapalı matbaa merkezinde tamamlanan hazırlıkların ardından bu sabah yola çıktı. Karekodlu kutular içinde saklanan sınav evrakını taşıyan 528 özel nakil aracı, sabah saatlerinde geniş güvenlik önlemleri altında 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) 250 sınav merkezine doğru hareket etti.
Matbaa Merkezi Dünyadan İzole Edildi
Yaklaşık 35 gündür dünyadan izole şekilde çalışan 100’den fazla ÖSYM personeli, kapalı matbaa merkezinde soru kitapçıklarının basımı, paketlenmesi ve kontrolünü gerçekleştirdi. Merkezdeki güvenlik, faraday kafesi, jammer sistemleri ve 7/24 emniyet güçlerinin nöbeti ile sağlandı. Personel, YKS'nin son oturumu olan Yabancı Dil Testi’nin tamamlanmasının ardından merkezden çıkacak.
Güvenlik Üst Düzeyde
Zaman ayarlı elektromekanik kilit sistemiyle korunan nakil araçlarının güzergahları, hızları ve duraklamaları anlık olarak ÖSYM Sınav Koordinasyon Merkezi tarafından GPS sistemi üzerinden takip ediliyor. Araçlar sınav merkezlerine ulaştıktan sonra da güvenlik güçlerinin gözetiminde korunacak.
Her araç, 360 derece görüntü kaydı yapan kamera sistemleriyle sürekli izleniyor. Sınav sabahı elektronik kilitler, ÖSYM kameralarının önünde ve güvenlik güçlerinin gözetiminde açılacak. Sınav evrakları daha sonra şehir içi nakil araçlarına aktarılacak ve binalara ulaştırılacak.
Adaylar Dedektörle Aranacak
Sınav binalarında evrak dağıtımı kamera kaydı eşliğinde yapılacak. Adaylar ise dedektörlerle üst araması yapıldıktan sonra sınav salonlarına alınacak.
Sınavın bitiminde soru kitapçıkları ve cevap kağıtları tekrar kilitli kutulara yerleştirilecek ve yüksek güvenlik önlemleriyle ÖSYM Sınav Evrakı Kabul Merkezi’ne getirilecek.